GASTRONOMI VE MUTFAK SANATLARI (İNGILIZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: ATA103
Ders İsmi: Atatürk İlkeleri Ve İnkılâp Tarihi-I
Ders Yarıyılı: 1. Yarıyıl / Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 2
Öğretim Dili: EN
Ders Koşulu: Yok
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Düzeyi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersi Veren(ler): Elif Çağlı Kaynak

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: 1. Osmanlı İmparatorluğu'nun gerilemesi ve çöküşüne katkıda bulunan faktörleri içeren. Türk Devrimi'ne yol açan tarihsel bağlamı keşfetmek
2. Türk Devrimi'ni şekillendiren önemli olayları, bireyleri ve ideolojileri, özellikle Mustafa Kemal Atatürk ve liderliğini incelemek
3. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ve Atatürk'ün reformlarının uygulanmasını içeren, Türk Devrimi tarafından getirilen sosyal, siyasi ve kültürel dönüşümleri analiz etmek
Dersin Hedefi: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersinin hedefi, öğrencilere Türkiye'nin modernleşme sürecindeki önemli olayları, Atatürk'ün liderliğini ve uyguladığı reformları anlamalarını sağlamaktır. Bu ders, öğrencilere Atatürk'ün düşüncelerini, ilkelerini ve vizyonunu anlatarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini ve değerlerini kavramalarına yardımcı olur. Ayrıca, Türk devrimlerinin sosyal, siyasi ve kültürel dönüşümleri üzerine derinlemesine bir anlayış geliştirmelerini sağlar. Bu ders, öğrencilere milli bir bilinç oluşturmayı, demokrasiye ve laikliğe olan bağlılığı pekiştirmeyi ve Türkiye'nin geleceğini şekillendiren önemli olayları değerlendirmeyi amaçlar.
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme

Öğrenme Kazanımları

Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
  1) Türk Devrimi'nin tarihsel bağlamını anlar
  2) Türk Devrimi'ne yol açan ana olayları, bireyleri ve ideolojileri analiz eder.
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
Yetkinlikler (Bağımsız çalışabilme, sorumluluk alabilme, öğrenme, alana özgü, iletişim ve sosyal yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
  1) Türk Devrimi'nin toplum üzerindeki siyasal, sosyal ve politik etkilerini değerlendirir.

Ders Akış Planı

Hafta Konu
Ön Hazırlık Pekiştirme
1) 18.yy'da Osmanlı İmparatorluğu
2) 18.yy'da Osmanlı İmparatorluğu
3) Gelenek ve Yenilik Arasında Sultan III. Selim Dönemi
4) Gelenek ve Yenilik Arasında III. Sultan Selim Dönemi
5) II. Mahmut Erken Dönem
6) II. Mahmut Erken Dönem
7) II. Mahmut Geç Dönem
8) Midterm Exam
9) Tanzimat Dönemi
10) Tanzimat Dönemi
11) 1873-78 Krizi ve sonrası
12) 1873-78 Krizi ve Sonrası
13) II. Abdülhamid Dönemi
14) II. Abdülhamid Dönemi
15) Final Sınavı Çalışma
16) Final Sınavı
Diğer Kaynaklar: Book link: https://ets.anadolu.edu.tr/storage/nfs/TAR227U/ebook/TAR227U-18V1S1-8-0-1-SV1-ebook.pdf
Erik J. Zührer, Turkey: A Modern History, Third Edition
Other articles that may be given

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

Program Kazanımları
1) Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını ve mutfak araç gereçlerini tanır. 1 1 1
2) Bir yiyecek-içecek işletmesindeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını tanımlar. 1 1 1
3) Çalışma ortamındaki iş güvenliği kurallarını tanımlar. 1 1 1
4) Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. 1 1 1
5) Yaratıcı menüler geliştirir 1 1 1
6) Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. 1 1 1
7) Milli mutfak kültürünü tanıyarak tanıtımını yapar. 1 1 1
8) Mesleki etik ve sağlık kuralları çerçevesinde menüler tasarlar. 1 1 1
9) Mutfakta yemeğin reçetesinden sunumuna kadar her konuda sorumluluk alır. 1 1 1
10) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştir, bilgiyi etkin bir biçimde kullanır. 1 1 1
11) Türkçeyi doğru kullanarak anadiline hakim olur. 3 3 3
12) Ekip çalışması ve zaman yönetimi kavramlarını tanır. 1 1 1
13) Yemek pişirme tekniklerini geliştirir. 1 1 1
14) Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin pazarlama ve maliyet analizi gibi iktisadi faaliyetlerini yürütür. 1 1 1

Ders Öğretme, Öğrenme Yöntemleri

Soru-Cevap
Vaka Problemi Çözdürme/ Drama-Rol/ Vaka Yönetimi
Laboratuvar
Sayısal Problem Çözme
Alan çalışması
Grup Çalışması / Ödevi
Bireysel Ödev
WEB Tabanlı Öğrenme
Staj
Yerinde Uygulama
Proje Hazırlama
Rapor Yazma
Seminer
Süpervizyon
Sosyal Faaliyet
Mesleki Faaliyet
Mesleki Gezi
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)
Okuma
Tez Hazırlama
Arazi Çalışması
Öğrenci Kulüp ve Konseyi Faaliyetleri
Diğer
Logbook
Röportaj ve sözlü görüşme
Araştırma
Film izleme
Kaynakça oluşturma
Sözlü, yazılı ve görsel bilgi üretme
Fotoğraf çekimi
Eskiz çizimi
Harita üzerinde işaretleme
Harita okuma
Doku örneği alma
Malzeme arşivi oluşturma
Kendi fikrini ve çalışmalarını sunma ve sergileme

Değerlendirmeye Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam % 0
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Uygulama Sınavı % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev % 0
Sunum % 0
Projeler % 0
Derse Özgü Staj % 0
Alan Çalışması % 0
Makale Kritik % 0
Makale Yazma % 0
Modül Grup Çalışması % 0
Beyin Fırtınası % 0
Rol Oynama + Dramatize Etme % 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma % 0
Ön Çalışma, Pekiştirme % 0
Uygulama Tekrarı vb. % 0
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) % 0
Proje Hazırlama + Sunma % 0
Rapor Hazırlama + Sunma % 0
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma % 0
Sözlü Sınav % 0
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Rapor Teslimi % 0
Bütünleme % 0
Kanaat Notu % 0
Kurul-Committee % 0
Yazma Ödev Dosyası % 0
Portfolyo % 0
Take-Home Sınav % 0
Seyir Defteri % 0
Tartışma % 0
Katılım % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Süresi 14 28
Laboratuvar
Uygulama
Uygulama Sınavı
Derse Özgü Staj
Alan Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 15
Makale Kritik
Makale Yazma
Modül Grup Çalışması
Beyin Fırtınası
Rol Oynama + Dramatize Etme
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön Çalışma, Pekiştirme, Uygulama Tekrarı Vb.) 14 14
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) 8 16
Proje Hazırlama + Sunma
Rapor Hazırlama + Sunma
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma
Sözlü Sınav
Ara Sınavlara Hazırlanma 7 7
ARA SINAV (Vize) 1 1
Genel Sınava Hazırlanma 7 7
GENEL SINAV (Final) 1 1
Katılım
Tartışma
Portfolyo
Take-Home Sınav
Seyir Defteri
Toplam İş Yükü 89
AKTS (30 saat = 1 AKTS ) 2