GASTRONOMI VE MUTFAK SANATLARI (İNGILIZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: IKU-VII-313
Ders İsmi: Special Topics in Politics
Ders Yarıyılı: 3. Yarıyıl / Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 3
Öğretim Dili: EN
Ders Koşulu: Yok
Dersin Türü: Non-Departmental Elective
Dersin Düzeyi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersi Veren(ler): Dr. Öğretim Üyesi Mesut ÖZEL

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Siyaset biliminin temel kavramları, konuları ve incelediği olgular ile öğrencilerin tanışmasını sağlamak, bu altyapı ile güncel siyasi konuları teorik ve analitik olarak incelemek.
Dersin Hedefi: Siyaset Biliminde aynı kavrama ilişkin farklılıkları görerek karşılaştırmalar yapmak, günümüz sorun ve tartışmalarına analitik bir çerçeveden bakmak.
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme

Öğrenme Kazanımları

Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
  1) To introduce students to the basic concepts, subjects and facts of political science.
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
  1) To make comparisons by seeing the differences related to the same concept in political science, to look at the debates from an analytical framework.
Yetkinlikler (Bağımsız çalışabilme, sorumluluk alabilme, öğrenme, alana özgü, iletişim ve sosyal yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
  1) Analyzes today's problems and discussions

Ders Akış Planı

Hafta Konu
Ön Hazırlık Pekiştirme
1) SİYASET NEDİR?
2) BİREYLER, GRUPLAR VE TOPLUM
3) MODERN DEVLET
4) GÜÇ, OTORİTE VE MEŞRUİYET
5) DEVLET VE TOPLUM
6) DEVLET VE EKONOMİ
7) DEVLET VE ULUSLARARASI SİSTEM
8) ARA SINAV
9) KÜRESELLEŞME VE DEĞİŞEN DÜNYA
10) ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE AKTÖRLER
11) SİYASET VE MEDYA ARASINDAKİ İLİŞKİLER
12) TOPLUMSAL HAREKETLER
13) SİYASET VE GÜVENLİK: TERÖRİZMLE KÜRESEL SAVAŞ
14) SİYASET VE EKOLOJİ SORUNU: YEREL VE KÜRESEL ÇEVRE SORUNLARA BAKIŞ
15) SAVAŞ VE BARIŞ
16) FİNAL SINAVI
Diğer Kaynaklar: 1. “Türk Dış Politikası 2001-2012 Kurtuluş Savaşından Bugüne Olgular, Belgeler, Yorumlar, Baskın Oran” , 2. bs, c. 3, 3 c. (İstanbul: İletişim Yayınları, 2013).
2. "Comparative Politics: Domestic Responses to Global Challenges", Charles Hauss, Wadsworth Thomson Learning Publisher
3. "Comparative Politics in a Globalizing World", Jeffrey Haynes, Polity Press
4. "The Human Polity: An Introduction to Political Science", Kay Lawson, Houghton Mifflin Company
5. "World Politics: Trend and Transformation", Charles W. Kegley Jr, Eugene R. Wittkopf, Macmillian Press Ltd.
6. “Çağdaş Siyaset Felsefesine Giriş”, Will Kymlica, 3. Basım, Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2016.
7. “Political Theory: An Introduction Andrew Heywood”, , Palgrave Macmillan, Third Edition, New York, 2004 [Siyaset Teorisine Giriş, Çev. Hızır Murat Köse, Küre, İstanbul, 2011]
8. “Siyaset Kavramları ve Siyaset Kuramları”, Gerald F. Gaus, Çev. Nihal Akdere, Phoenix.
9. “Kıta Avrupası Felsefesine Giriş: Rousseau, Kant ve Hegel’den Foucault ve Derrida’ya”, David West, Çev. A. Cevizci, Paradigma Yayınları, İstanbul 1998.
10. “Modern Siyasal İdeolojiler”, Birsen Örs (der.) Der. Birsen Örs, 4. Baskı, Bilgi Ünv. Yay. 2010.
11. “Günümüzde Yeni Yaklaşımlar: Eleştiriler-Farklılıklar-Çözüm Arayışları”, Hilal Onur İnce (Der.), Doğu Batı Yayınları, 2010.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

Program Kazanımları
1) Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını ve mutfak araç gereçlerini tanır. 3
2) Bir yiyecek-içecek işletmesindeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını tanımlar. 3
3) Çalışma ortamındaki iş güvenliği kurallarını tanımlar. 3
4) Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. 3
5) Yaratıcı menüler geliştirir 3
6) Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. 3
7) Milli mutfak kültürünü tanıyarak tanıtımını yapar. 3
8) Mesleki etik ve sağlık kuralları çerçevesinde menüler tasarlar. 3
9) Mutfakta yemeğin reçetesinden sunumuna kadar her konuda sorumluluk alır. 3
10) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştir, bilgiyi etkin bir biçimde kullanır. 3
11) Türkçeyi doğru kullanarak anadiline hakim olur. 3
12) Ekip çalışması ve zaman yönetimi kavramlarını tanır. 3
13) Yemek pişirme tekniklerini geliştirir. 3
14) Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin pazarlama ve maliyet analizi gibi iktisadi faaliyetlerini yürütür. 3

Ders Öğretme, Öğrenme Yöntemleri

Soru-Cevap
Vaka Problemi Çözdürme/ Drama-Rol/ Vaka Yönetimi
Laboratuvar
Sayısal Problem Çözme
Alan çalışması
Grup Çalışması / Ödevi
Bireysel Ödev
WEB Tabanlı Öğrenme
Staj
Yerinde Uygulama
Proje Hazırlama
Rapor Yazma
Seminer
Süpervizyon
Sosyal Faaliyet
Mesleki Faaliyet
Mesleki Gezi
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)
Okuma
Tez Hazırlama
Arazi Çalışması
Öğrenci Kulüp ve Konseyi Faaliyetleri
Diğer
Logbook
Röportaj ve sözlü görüşme
Araştırma
Film izleme
Kaynakça oluşturma
Sözlü, yazılı ve görsel bilgi üretme
Fotoğraf çekimi
Eskiz çizimi
Harita üzerinde işaretleme
Harita okuma
Doku örneği alma
Malzeme arşivi oluşturma
Kendi fikrini ve çalışmalarını sunma ve sergileme

Değerlendirmeye Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam % 0
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Uygulama Sınavı % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev % 0
Sunum % 0
Projeler % 0
Derse Özgü Staj % 0
Alan Çalışması % 0
Makale Kritik % 0
Makale Yazma % 0
Modül Grup Çalışması % 0
Beyin Fırtınası % 0
Rol Oynama + Dramatize Etme % 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma % 0
Ön Çalışma, Pekiştirme % 0
Uygulama Tekrarı vb. % 0
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) % 0
Proje Hazırlama + Sunma % 0
Rapor Hazırlama + Sunma % 0
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma % 0
Sözlü Sınav % 0
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Rapor Teslimi % 0
Bütünleme % 0
Kanaat Notu % 0
Kurul-Committee % 0
Yazma Ödev Dosyası % 0
Portfolyo % 0
Take-Home Sınav % 0
Seyir Defteri % 0
Tartışma % 0
Katılım % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Süresi 14 28
Laboratuvar
Uygulama
Uygulama Sınavı
Derse Özgü Staj
Alan Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Makale Kritik
Makale Yazma
Modül Grup Çalışması
Beyin Fırtınası
Rol Oynama + Dramatize Etme
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön Çalışma, Pekiştirme, Uygulama Tekrarı Vb.)
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.)
Proje Hazırlama + Sunma
Rapor Hazırlama + Sunma
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma
Sözlü Sınav
Ara Sınavlara Hazırlanma
ARA SINAV (Vize) 1 1
Genel Sınava Hazırlanma
GENEL SINAV (Final)
Katılım 1 1
Tartışma
Portfolyo
Take-Home Sınav
Seyir Defteri
Toplam İş Yükü 30
AKTS (30 saat = 1 AKTS ) 1