GASTRONOMI VE MUTFAK SANATLARI (İNGILIZCE) | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | ATA104 | ||||||||
Ders İsmi: | Ataturk's Principles and History of Turkish Revolution II | ||||||||
Ders Yarıyılı: | 2. Yarıyıl / Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | EN | ||||||||
Ders Koşulu: | Yok | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||||||
Dersin Düzeyi: |
|
||||||||
Dersi Veren(ler): | Elif Çağlı Kaynak |
Dersin Amacı: | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II dersinin amacı, öğrencilere Atatürk'ün hayatı, düşünceleri ve gerçekleştirdiği inkılapları daha ayrıntılı bir şekilde öğretmek ve anlamalarını sağlamaktır. Bu ders, öğrencilere Atatürk'ün devrimci vizyonunu ve Türkiye'yi modernleştirme hedeflerini kavratırken, onun liderlik ve devlet yönetimi anlayışını da ele alır. Aynı zamanda Atatürk'ün demokrasi, laiklik, milliyetçilik, devletçilik ve devrimcilik gibi temel ilkelerini öğrencilere aktarırken, onların bu ilkeleri günümüz Türkiye'sindeki önemini ve uygulamalarını da değerlendirmelerini sağlar. Bu ders aynı zamanda öğrencilere Atatürk'ün düşüncelerinden ve inkılaplarından ilham alarak, kendi vatandaşlık sorumluluklarını ve ülkelerine karşı duyarlılıklarını artırmayı hedefler |
Dersin Hedefi: | Öğrencilerin Atatürk İlkeleri'ni anlamalarını sağlamak ve bu ilkelerin Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini oluşturan değerler olduğunu kavramalarını sağlamak. Öğrencilerin Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecini ve Atatürk'ün gerçekleştirdiği inkılapları detaylı bir şekilde inceleyerek, tarih bilincinin gelişmesini sağlamak. Öğrencilerin Atatürk'ün liderlik vasıflarını ve devrimci kişiliğini anlayarak, onun fikir ve yaşam tarzını takdir etmelerini sağlamak. Öğrencilerin Atatürk döneminde gerçekleşen devrimlerin tarih, kültür, ekonomi ve siyaset üzerindeki etkilerini incelemek ve bu etkileri analitik bir perspektifle değerlendirmek. Öğrencilerin milli ve manevi değerlerimize sahip çıkmayı öğrenerek, vatanseverlik duygusuyla yetişmelerini sağlamak. Öğrencilerin demokrasi ve insan hakları kavramlarını anlamalarını sağlamak ve bu değerleri benimsemelerini desteklemek. Öğrencilerin toplumsal sorunları ve tarihsel süreçleri eleştirel bir şekilde değerlendirebilmelerini sağlamak. Öğrencilerin Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğiyle ilgili sorumluluk bilinci geliştirmelerini sağlamak. Öğrencilerin tarih bilgi ve becerilerini kullanarak, araştırma, değerlendirme ve sunma yeteneklerini geliştirmelerini sağlamak. Öğrencilerin ulusal bir kimlik ve kültür oluşturma sürecini anlamalarını sağlayarak, vatandaşlık bilincinin gelişmesine katkıda bulunmak. |
Dersin Veriliş Şekli: | E-Öğrenme |
Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.) | ||
1) Atatürk İnkılapları'nın Türkiye'nin modernleşme yolculuğundaki rolünü anlar |
||
2) Türkiye'nin siyasal ve sosyal dönüşümü hakkında bilgi edinir. |
||
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.) | ||
Yetkinlikler (Bağımsız çalışabilme, sorumluluk alabilme, öğrenme, alana özgü, iletişim ve sosyal yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.) | ||
1) Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratikleşme sürecini anlamak. |
Hafta | Konu | ||
1) | Giriş | ||
2) | Tek Parti Dönemi | ||
3) | Tek Parti Dönemi | ||
4) | Demokrasiye Geçiş | ||
5) | Demokrat Parti Dönemi | ||
6) | Demokrat Parti Dönemi | ||
7) | Tek Parti Dönemi | ||
8) | Ara Sınav | ||
9) | İkinci Cumhuriyet | ||
10) | İkinci Cumhuriyet | ||
11) | Üçüncü Cumhuriyet | ||
12) | Üçüncü Cumhuriyet | ||
13) | Günümüz Türkiyesi | ||
14) | Current Turkey | ||
15) | Genel Değerlendirme | ||
16) | Final | ||
|
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
3 |
2 |
|||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||
1) Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını ve mutfak araç gereçlerini tanır. | 1 | 1 | 1 | |||||||||||
2) Bir yiyecek-içecek işletmesindeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını tanımlar. | 1 | 1 | 1 | |||||||||||
3) Çalışma ortamındaki iş güvenliği kurallarını tanımlar. | 1 | 1 | 1 | |||||||||||
4) Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | 1 | 1 | 1 | |||||||||||
5) Yaratıcı menüler geliştirir | 1 | 1 | 1 | |||||||||||
6) Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | 1 | 1 | 1 | |||||||||||
7) Milli mutfak kültürünü tanıyarak tanıtımını yapar. | 1 | 1 | 1 | |||||||||||
8) Mesleki etik ve sağlık kuralları çerçevesinde menüler tasarlar. | 1 | 1 | 1 | |||||||||||
9) Mutfakta yemeğin reçetesinden sunumuna kadar her konuda sorumluluk alır. | 1 | 1 | 1 | |||||||||||
10) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştir, bilgiyi etkin bir biçimde kullanır. | 1 | 1 | 1 | |||||||||||
11) Türkçeyi doğru kullanarak anadiline hakim olur. | 2 | 2 | 2 | |||||||||||
12) Ekip çalışması ve zaman yönetimi kavramlarını tanır. | 1 | 1 | 1 | |||||||||||
13) Yemek pişirme tekniklerini geliştirir. | 1 | 1 | 1 | |||||||||||
14) Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin pazarlama ve maliyet analizi gibi iktisadi faaliyetlerini yürütür. | 1 | 1 | 1 |
Soru-Cevap | |
Vaka Problemi Çözdürme/ Drama-Rol/ Vaka Yönetimi | |
Laboratuvar | |
Sayısal Problem Çözme | |
Alan çalışması | |
Grup Çalışması / Ödevi | |
Bireysel Ödev | |
WEB Tabanlı Öğrenme | |
Staj | |
Yerinde Uygulama | |
Proje Hazırlama | |
Rapor Yazma | |
Seminer | |
Süpervizyon | |
Sosyal Faaliyet | |
Mesleki Faaliyet | |
Mesleki Gezi | |
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.) | |
Okuma | |
Tez Hazırlama | |
Arazi Çalışması | |
Öğrenci Kulüp ve Konseyi Faaliyetleri | |
Diğer | |
Logbook | |
Röportaj ve sözlü görüşme | |
Araştırma | |
Film izleme | |
Kaynakça oluşturma | |
Sözlü, yazılı ve görsel bilgi üretme | |
Fotoğraf çekimi | |
Eskiz çizimi | |
Harita üzerinde işaretleme | |
Harita okuma | |
Doku örneği alma | |
Malzeme arşivi oluşturma | |
Kendi fikrini ve çalışmalarını sunma ve sergileme |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | % 0 | |
Laboratuar | % 0 | |
Uygulama | % 0 | |
Uygulama Sınavı | % 0 | |
Küçük Sınavlar | % 0 | |
Ödev | % 0 | |
Sunum | % 0 | |
Projeler | % 0 | |
Derse Özgü Staj | % 0 | |
Alan Çalışması | % 0 | |
Makale Kritik | % 0 | |
Makale Yazma | % 0 | |
Modül Grup Çalışması | % 0 | |
Beyin Fırtınası | % 0 | |
Rol Oynama + Dramatize Etme | % 0 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışma | % 0 | |
Ön Çalışma, Pekiştirme | % 0 | |
Uygulama Tekrarı vb. | % 0 | |
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) | % 0 | |
Proje Hazırlama + Sunma | % 0 | |
Rapor Hazırlama + Sunma | % 0 | |
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma | % 0 | |
Sözlü Sınav | % 0 | |
Ara Sınavlar | % 0 | |
Final | % 0 | |
Rapor Teslimi | % 0 | |
Bütünleme | % 0 | |
Kanaat Notu | % 0 | |
Kurul-Committee | % 0 | |
Yazma Ödev Dosyası | % 0 | |
Portfolyo | % 0 | |
Take-Home Sınav | % 0 | |
Seyir Defteri | % 0 | |
Tartışma | % 0 | |
Katılım | % 0 | |
Toplam | % 0 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 0 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 0 | |
Toplam | % 0 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Süresi | 14 | 28 |
Laboratuvar | ||
Uygulama | ||
Uygulama Sınavı | ||
Derse Özgü Staj | ||
Alan Çalışması | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 14 |
Makale Kritik | ||
Makale Yazma | ||
Modül Grup Çalışması | ||
Beyin Fırtınası | ||
Rol Oynama + Dramatize Etme | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön Çalışma, Pekiştirme, Uygulama Tekrarı Vb.) | 14 | 14 |
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) | ||
Proje Hazırlama + Sunma | ||
Rapor Hazırlama + Sunma | ||
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınavlara Hazırlanma | 7 | 7 |
ARA SINAV (Vize) | 1 | 1 |
Genel Sınava Hazırlanma | 7 | 17 |
GENEL SINAV (Final) | 1 | 1 |
Katılım | ||
Tartışma | ||
Portfolyo | ||
Take-Home Sınav | ||
Seyir Defteri | ||
Toplam İş Yükü | 82 | |
AKTS (30 saat = 1 AKTS ) | 2 |