HEMŞIRELIK
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: SBF121
Ders İsmi: Mikrobiyoloji
Ders Yarıyılı: 1. Yarıyıl / Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 2 4 4
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu: Yok
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Düzeyi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi Nazan ESEMENLİ

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olmak. Bakterileri tanımak ve sınıflandırmak. Gram boyama hakkında bilgi sahibi olmak. Küfler ve mayaları tanır, özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak. Mikroorganizmaların üreme şeklini bilmek.
Dersin Hedefi: Mikroorganizmaları, bakteri maya ve küflerin morfolojilerini, üreme şekillerini, beslenme özelliklerini, kimyasal yapılarını, gıda ve mikroorganizma ilişkilerini, indikatör mikroorganizmaları, mikroorganizmaların öldürülmesi konularını kavramak.
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze

Öğrenme Kazanımları

Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
  1) Mikroorganizmaların genel ve ayırt edici özelliklerini kavrar.
  2) Bakteri üreme, genetik ve kimyasını bilir.
  3) Parazit virüsler hakkında bilgi sahibidir.
  4) Bağışıklık sistemini bilir.
  5) Gıda zehirlenmeleri ile ilgili genel bilgileri kavrar.
  6) Mikrobiyoloji laboratuvarında bulunan mikroskop çeşitlerinin ve diğer cihaz ve aletlerin kullanım alanlarını bilir.
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
  1) Mikroorganizmaların genetik sistemlerini açıklar.
  2) GRAM boyaları uygular.
  3) Antimikrobiyal ajanların etki mekanizmalarını ve mikroorganizmaların onlara karşı geliştirdikleri direnç mekanizmalarını açıklar.
  4) Bağışıklık hücrelerini sınıflandırır.
  5) Besin olarak kullanılan kimyasal yapıları ve insan beslenmesinin farklı koşullarda nasıl gerçekleştiğini derinlemesine bilir, bunun için uygun kaynakları kullanır.
Yetkinlikler (Bağımsız çalışabilme, sorumluluk alabilme, öğrenme, alana özgü, iletişim ve sosyal yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
  1) Hastalıkların bulaşma yolları ve hastalıklardan korunma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
  2) Mikrobiyolojik tanı yöntemlerini kavrar.
  3) Gram boyama hakkında bilgi sahibi olur.
  4) Meslek içi ve meslekler arası iletişim kurabilir ve multidisipliner çalışmalarda en uygun ve güncel teknikleri alanına uygulayabilir.

Ders Akış Planı

Hafta Konu
Ön Hazırlık Pekiştirme
1) Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi Tanıma ve Sınıflandırma Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi "Bakterilerin Üremesi ve Genetiği Hastalıkların Bulaşma Yolları Ve Normal Flora" Vucudumuzun Bağışıklık Sistemi ve Antibiyotikler Aşılar ve Serumlar İntrauterin Enfeksiyonlar I İntrauterin Enfeksiyonlar II Hastane Enfeksiyonları Gıda Zehirlenmeleri Bakteriyel Gıda Zehirlenmeleri Paraziter Gıda Zehirlenmeleri Virüs Enfeksiyonları
1) Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi
1) Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi Tanıma ve Sınıflandırma Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi "Bakterilerin Üremesi ve Genetiği Hastalıkların Bulaşma Yolları Ve Normal Flora" Vucudumuzun Bağışıklık Sistemi ve Antibiyotikler Aşılar ve Serumlar İntrauterin Enfeksiyonlar I İntrauterin Enfeksiyonlar II Hastane Enfeksiyonları Gıda Zehirlenmeleri Bakteriyel Gıda Zehirlenmeleri Paraziter Gıda Zehirlenmeleri Virüs Enfeksiyonları
2) tanıma ve Sınıflandırma
2) Tanıma ve Sınıflandırma
2) Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi Tanıma ve Sınıflandırma Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi "Bakterilerin Üremesi ve Genetiği Hastalıkların Bulaşma Yolları Ve Normal Flora" Vucudumuzun Bağışıklık Sistemi ve Antibiyotikler Aşılar ve Serumlar İntrauterin Enfeksiyonlar I İntrauterin Enfeksiyonlar II Hastane Enfeksiyonları Gıda Zehirlenmeleri Bakteriyel Gıda Zehirlenmeleri Paraziter Gıda Zehirlenmeleri Virüs Enfeksiyonları
3) Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi Tanıma ve Sınıflandırma Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi "Bakterilerin Üremesi ve Genetiği Hastalıkların Bulaşma Yolları Ve Normal Flora" Vucudumuzun Bağışıklık Sistemi ve Antibiyotikler Aşılar ve Serumlar İntrauterin Enfeksiyonlar I İntrauterin Enfeksiyonlar II Hastane Enfeksiyonları Gıda Zehirlenmeleri Bakteriyel Gıda Zehirlenmeleri Paraziter Gıda Zehirlenmeleri Virüs Enfeksiyonları
3) Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi
3) Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi Tanıma ve Sınıflandırma Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi
4) Bakterilerin Üremesi ve Genetiği
4) Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi Tanıma ve Sınıflandırma Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi "Bakterilerin Üremesi ve Genetiği Hastalıkların Bulaşma Yolları Ve Normal Flora" Vucudumuzun Bağışıklık Sistemi ve Antibiyotikler Aşılar ve Serumlar İntrauterin Enfeksiyonlar I İntrauterin Enfeksiyonlar II Hastane Enfeksiyonları Gıda Zehirlenmeleri Bakteriyel Gıda Zehirlenmeleri Paraziter Gıda Zehirlenmeleri Virüs Enfeksiyonları
5) Vücudumuzun Bağışıklık Sistemi ve Antibiyotikler
5) Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi Tanıma ve Sınıflandırma Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi "Bakterilerin Üremesi ve Genetiği Hastalıkların Bulaşma Yolları Ve Normal Flora" Vucudumuzun Bağışıklık Sistemi ve Antibiyotikler Aşılar ve Serumlar İntrauterin Enfeksiyonlar I İntrauterin Enfeksiyonlar II Hastane Enfeksiyonları Gıda Zehirlenmeleri Bakteriyel Gıda Zehirlenmeleri Paraziter Gıda Zehirlenmeleri Virüs Enfeksiyonları
6) Aşılar ve Serumlar
6) Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi Tanıma ve Sınıflandırma Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi "Bakterilerin Üremesi ve Genetiği Hastalıkların Bulaşma Yolları Ve Normal Flora" Vucudumuzun Bağışıklık Sistemi ve Antibiyotikler Aşılar ve Serumlar İntrauterin Enfeksiyonlar I İntrauterin Enfeksiyonlar II Hastane Enfeksiyonları Gıda Zehirlenmeleri Bakteriyel Gıda Zehirlenmeleri Paraziter Gıda Zehirlenmeleri Virüs Enfeksiyonları
7) İntrauterin Enfeksiyonlar I
7) Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi Tanıma ve Sınıflandırma Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi "Bakterilerin Üremesi ve Genetiği Hastalıkların Bulaşma Yolları Ve Normal Flora" Vucudumuzun Bağışıklık Sistemi ve Antibiyotikler Aşılar ve Serumlar İntrauterin Enfeksiyonlar I İntrauterin Enfeksiyonlar II Hastane Enfeksiyonları Gıda Zehirlenmeleri Bakteriyel Gıda Zehirlenmeleri Paraziter Gıda Zehirlenmeleri Virüs Enfeksiyonları
8) İntrauterin Enfeksiyonlar II
8) Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi Tanıma ve Sınıflandırma Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi "Bakterilerin Üremesi ve Genetiği Hastalıkların Bulaşma Yolları Ve Normal Flora" Vucudumuzun Bağışıklık Sistemi ve Antibiyotikler Aşılar ve Serumlar İntrauterin Enfeksiyonlar I İntrauterin Enfeksiyonlar II Hastane Enfeksiyonları Gıda Zehirlenmeleri Bakteriyel Gıda Zehirlenmeleri Paraziter Gıda Zehirlenmeleri Virüs Enfeksiyonları
9) Hastane Enfeksiyonları
9) Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi Tanıma ve Sınıflandırma Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi "Bakterilerin Üremesi ve Genetiği Hastalıkların Bulaşma Yolları Ve Normal Flora" Vucudumuzun Bağışıklık Sistemi ve Antibiyotikler Aşılar ve Serumlar İntrauterin Enfeksiyonlar I İntrauterin Enfeksiyonlar II Hastane Enfeksiyonları Gıda Zehirlenmeleri Bakteriyel Gıda Zehirlenmeleri Paraziter Gıda Zehirlenmeleri Virüs Enfeksiyonları
10) Gıda Zehirlenmeleri
11) Bakteriyel Gıda Zehirlenmeleri
12) Paraziter Gıda Zehirlenmeleri
13) Virüs Enfeksiyonları
Diğer Kaynaklar: * Basic Medical Microbiology F.Boyd ;G.Hoerl
* Hemşireler İçin MİKROBİYOLOJİ Doç.Dr.Mustafa Altındiş
* Bulaşıcı Hastalıklar Hemşireliği Prof.Dr. Gülay Görak

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

12

11

13

14

15

Program Kazanımları
1) Hemşireliğin temel alanının gerektirdiği ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptir 2 2 1 3 2 3 3 3 1
2) Hemşirelik bakımı bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji ve güncel sağlık politikalarına doğrultusunda yürütür 1 1 1 1 1 2 1 1 2 1 3 3
3) Hemşirelik uygulamalarını mesleki ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. 2 2 2 2 2 2 2 2 1 1 2 3
4) Hemşirelik bakımında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. 1 1 2 1 2 1 2 2 2 1
5) Birey, aile ve topluma sağlık eğitimi ve danışmanlık yapar 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1
6) Yönetsel rolü doğrultusunda bireysel ve ekip üyesi olarak yönetim faaliyetlerini izler. 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1
7) Toplumsal sorumluluk bilinciyle sağlık ekibi ve diğer disiplinlerle işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır 2 2 2 2 1 2 2 1 1 1
8) Yaşam boyu öğrenmeyi benimseyen, gelişime açık bir davranış geliştirir. 2 1 1 2 2 2 2 1 1 2
9) Hemşirelik alanında bir yabancı dili kullanarak uluslararası literatüre ulaşır ve yazılı, sözlü iletişim kurar. 2 2 2 3
10) Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası toplantı ve eğitimlere katılır. 1 3
11) Sağlık ekibinin üyesi olarak disiplinler arası işbirliği yapar. 2 1 1 2 1
12) Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim kurar 2 1 1 2 1
13) Toplumsal değerler ve yasal düzenlemelere uygun davranır 1 2 2 2
14) Mesleki etik ilke ve değerlere uygun davranarak meslektaşlarına ve topluma örnek olur. 1 1 1
15) Bütüncül Sağlık Bakım Felsefesine inanır 2

Ders Öğretme, Öğrenme Yöntemleri

Soru-Cevap
Vaka Problemi Çözdürme/ Drama-Rol/ Vaka Yönetimi
Laboratuvar
Sayısal Problem Çözme
Alan çalışması
Grup Çalışması / Ödevi
Bireysel Ödev
WEB Tabanlı Öğrenme
Staj
Yerinde Uygulama
Proje Hazırlama
Rapor Yazma
Seminer
Süpervizyon
Sosyal Faaliyet
Mesleki Faaliyet
Mesleki Gezi
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)
Okuma
Tez Hazırlama
Arazi Çalışması
Öğrenci Kulüp ve Konseyi Faaliyetleri
Diğer
Logbook
Röportaj ve sözlü görüşme
Araştırma
Film izleme
Kaynakça oluşturma
Sözlü, yazılı ve görsel bilgi üretme
Fotoğraf çekimi
Eskiz çizimi
Harita üzerinde işaretleme
Harita okuma
Doku örneği alma
Malzeme arşivi oluşturma
Kendi fikrini ve çalışmalarını sunma ve sergileme

Değerlendirmeye Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam % 0
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Uygulama Sınavı % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev % 0
Sunum % 0
Projeler % 0
Derse Özgü Staj % 0
Alan Çalışması % 0
Makale Kritik % 0
Makale Yazma % 0
Modül Grup Çalışması % 0
Beyin Fırtınası % 0
Rol Oynama + Dramatize Etme % 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma % 0
Ön Çalışma, Pekiştirme % 0
Uygulama Tekrarı vb. % 0
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) % 0
Proje Hazırlama + Sunma % 0
Rapor Hazırlama + Sunma % 0
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma % 0
Sözlü Sınav % 0
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Rapor Teslimi % 0
Bütünleme % 0
Kanaat Notu % 0
Kurul-Committee % 0
Yazma Ödev Dosyası % 0
Portfolyo % 0
Take-Home Sınav % 0
Seyir Defteri % 0
Tartışma % 0
Katılım % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Süresi 14 42
Laboratuvar 7 14
Uygulama
Uygulama Sınavı
Derse Özgü Staj
Alan Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Makale Kritik
Makale Yazma
Modül Grup Çalışması
Beyin Fırtınası
Rol Oynama + Dramatize Etme
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön Çalışma, Pekiştirme, Uygulama Tekrarı Vb.) 14 28
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.)
Proje Hazırlama + Sunma
Rapor Hazırlama + Sunma
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma
Sözlü Sınav
Ara Sınavlara Hazırlanma 7 14
ARA SINAV (Vize) 1 1
Genel Sınava Hazırlanma 14 28
GENEL SINAV (Final) 1 1
Katılım
Tartışma
Portfolyo
Take-Home Sınav
Seyir Defteri
Toplam İş Yükü 128
AKTS (30 saat = 1 AKTS ) 4