DIŞ HEKIMLIĞI (İNGILIZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: IKU-I-217
Ders İsmi: İstanbul: History of A City
Ders Yarıyılı: 10. Yarıyıl / Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 2
Öğretim Dili: EN
Ders Koşulu: Yok
Dersin Türü: Non-Departmental Elective
Dersin Düzeyi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersi Veren(ler): Ekin Can Göksoy

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu ders, öğrencilerin yaşadıkları ve çalıştıkları İstanbul kentinin zengin tarihsel mirasını, kültürel dokusunu ve gelişim süreçlerini çok boyutlu bir perspektifle anlamalarını amaçlamaktadır. Ders, arkaik dönemden günümüze İstanbul'un coğrafi, sosyolojik, tarihi, mimari, edebi ve estetik açılardan incelenmesi yoluyla öğrencilerin kent ile daha nitelikli ve bilinçli bir ilişki kurmalarını hedeflemektedir.
Dersin Hedefi: İstanbul: Bir Kentin Tarihi
Ders Amacı ve Hedefleri / Course Aims and Objectives
DERS AMACI / COURSE AIM
Türkçe:
Bu ders, öğrencilerin yaşadıkları ve çalıştıkları İstanbul kentinin zengin tarihsel mirasını, kültürel dokusunu ve gelişim süreçlerini çok boyutlu bir perspektifle anlamalarını amaçlamaktadır. Ders, arkaik dönemden günümüze İstanbul'un coğrafi, sosyolojik, tarihi, mimari, edebi ve estetik açılardan incelenmesi yoluyla öğrencilerin kent ile daha nitelikli ve bilinçli bir ilişki kurmalarını hedeflemektedir.
English:
This course aims to provide students with a comprehensive understanding of the rich historical heritage, cultural fabric, and developmental processes of Istanbul, the city where they live and work. Through a multidisciplinary examination of Istanbul from geographical, sociological, historical, architectural, literary, and aesthetic perspectives spanning from ancient times to the present, the course seeks to enable students to develop a more qualified and conscious relationship with the city.

DERS HEDEFLERİ / COURSE OBJECTIVES
Türkçe:
Bilgi ve Anlama:

İstanbul'un arkaik dönemden günümüze tarihsel gelişim süreçlerini kavramak
Şehrin Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerindeki dönüşümlerini analiz etmek
İstanbul'un coğrafi konumunun tarihsel önemini ve değişen sınırlarını anlamak
Kentin demografik, kültürel ve sosyal yapısındaki değişimleri izleyebilmek

Analitik Beceriler:

Şehir tarihi ile edebiyat, sanat ve mimari arasındaki ilişkileri çözümleyebilmek
Kent efsaneleri, söylenceler ve kültürel belleğin şehir kimliği üzerindeki etkilerini değerlendirebilmek
Çağdaş İstanbul'un sorunlarını (göç, kentleşme, deprem vb.) tarihsel bağlamda yorumlayabilmek
Mimarlar ve şehir plancılarının kente etkilerini eleştirel bakış açısıyla inceleyebilmek

Uygulama ve Sentez:

Kent üzerine düşünme, konuşma ve yazma becerilerini geliştirmek
Günlük yaşamda karşılaştıkları mekânları tarihsel perspektifle değerlendirebilmek
İstanbul'un geleceğine yönelik bilinçli görüş ve öneriler geliştirebilmek
Şehir yaşamını kapsayan bir dünya görüşü kazanmak
Dersin Veriliş Şekli: E-Öğrenme

Öğrenme Kazanımları

Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
  1) Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler: İstanbul'un çok katmanlı tarihini kavrayabilir ve günümüz kentsel sorunlarını bu bağlamda değerlendirebilir Şehir mekânlarını sadece fiziksel yapılar olarak değil, kültürel ve tarihsel anlamlar taşıyan alanlar olarak algılayabilir Kent yaşamına dair eleştirel düşünme becerileri kazanır ve bu becerileri farklı kentsel bağlamlara uygulayabilir İstanbul'un kültürel ve sanatsal mirasının çağdaş yaşamdaki yerini anlayabilir ve bu mirası koruma bilincine sahip olur
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
Yetkinlikler (Bağımsız çalışabilme, sorumluluk alabilme, öğrenme, alana özgü, iletişim ve sosyal yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)

Ders Akış Planı

Hafta Konu
Ön Hazırlık Pekiştirme
1) 1. Hafta: Tanışma, ders kapsamı hakkında bilgilendirme
2) 2. Hafta: Şehir nedir? Nereden gelir? İstanbul neresidir? Şehirleşme tarihine kısaca değinilecek, İstanbul’un tarih boyunca aldığı isimler ve İstanbul’un değişen konumu ve sınırlarından bahsedilecektir.
3) 3. Hafta: Arkeoloji ve şehrin arkaik geçmişi İstanbul ve çevresindeki yerleşimler ile şu an halihazırda devam eden kazılara referanslar verilerek İstanbul’un antik çağlardaki yaşantısı ele alınacaktır.
4) 4. Hafta: Roma ve Bizans, nedir, ne değildir? Roma İmparatorluğu’ndan Bizans İmparatorluğu’na, İstanbul’un çehresinin değişimi, inşa edilen anıtlar, şehirleşme ve kültürel miras açılarından incelenecektir.
5) 5. Hafta: Efsanelerde İstanbul İstanbul’un kuruluş efsanelerinden yirminci yüzyıla kadar, İstanbul’un sosyal yaşantısında etkili olmuş pek çok kent söylencesi ve efsanesi şehrin kimliğini oluşturmak bağlamında tartışılacaktır.
6) 6. Hafta: Osmanlı İstanbulu (1453-1703) İstanbul’un fethi ile birlikte şehre yapılan kentsel müdahaleler ve İstanbul’un Osmanlılaşması, nüfusundaki değişiklikler, kültürel alandaki gelişmeler ve hareketli sosyal yaşamı ele alınacaktır.
7) 7. Hafta: Osmanlı İstanbulu (1703-1923) Osmanlı modernleşmesi sürecinde şehrin dönüşümü ve değişiminin inceleneceği bu hafta, özellikle Osmanlı barok mimarisi ve saraylar bağlamında mimari tartışmalar yapılacaktır.
8) 8. Hafta: Pera - Galata: Bir başka şehir, bir başka mimari İstanbul sınırlarının aslında dışında kalan ama şehrin ayrılmaz bir parçası olan Pera-Galata’nın tarihi Roma öncesi Sycai yerleşiminden günümüze kadar ele alınacaktır.
9) 9. Hafta: Cumhuriyet’in ilk yıllarında İstanbul Başkentin Ankara’ya taşınmasının etkileri İstanbul’u nasıl etkiledi? İşgal İstanbul’undan sıyrılabildi mi? Cumhuriyetin İstanbul’u hangi gelişmelere tanıklık etti?
10) 10. Hafta: Edebiyatta İstanbul Bizans şiirinden divan edebiyatına, ilk romanlardan tiyatro oyunlarına İstanbul imgesi edebiyatta ve kültürel bellekte önemli bir yer edinmişti. Bu hafta bazı okuma parçaları üzerinden İstanbul edebiyat ilişkisi irdelenecektir.
11) 11. Hafta: Çağdaş İstanbul: Göç, Kentleşme, Deprem İkinci Dünya Savaşı yıllarından, köyden kente göç dönemine, arabesk kültürden, çarpık kentleşme ve deprem hazırlıklarına, şehrin yakın tarihine mercek tutulacaktır.
12) 12. Hafta: Sinema ve Çağdaş Sanatta İstanbul imgesi Edebiyatta olduğu gibi İstanbul’un güçlü imgesi kendisine sinemada, çağdaş sanatta, ve hatta görsel iletişimde de yer bulmuştur. Belli başlı eserler üzerinden, İstanbul’un görsel gücü tartışılacak, belleğimizdeki yeri irdelenecektir.
13) 13. Hafta: Mimarların ve Plancıların İstanbulu Şehri şehir yapanlar orada yaşayanlardır. Peki mimarlar ve plancılar bu işin neresinde? Şehre etkileri nedir? Ne derecede kendi izlerini kente bırakabilmişler ve bırakmak istemişlerdir? Özellikle 19. yüzyıl sonundan günümüze mimar ve plancıların İstanbulu konuşulacaktır.
14) 14. Hafta: İstanbul-Bugün-Yarın Tüm bir dönemin özeti ve İstanbul’un geleceği hakkında bir tartışma.
Diğer Kaynaklar: Doğan Kuban, İstanbul, Bir Kent Tarihi: Bizantion, Konstantinopolis, İstanbul, İstanbul:1996
Gülru Necipoğlu, The Age of Sinan, Reaktion: 2010
Mary Beard, SPQR, UK, 2015
Çiğdem Kafescioğlu, Constantinople/Istanbul, Penn State, 2010
Çiğdem Kafescioğlu & Shirine Hamadeh, Early Modern Istanbul, Brill, 2021

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Ders Öğrenme Kazanımları

1

Program Kazanımları
1) Ağız ve diş sağlığına ilişkin normal, anormal ve patolojik yapıları ve işlevi derinlemesine öğrenir.
2) Diş hekimliği mesleğinin gerektirdiği temel ve güncel bilgilere sahiptir.
3) Klinik aşamasında bu bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirir.
4) Öğrendiklerini bütüncül bir yaklaşımla meslek pratiğinde uygular.
5) Bilgilerin doğruluğunu, güvenilirliğini ve geçerliliğini değerlendirebilir.
6) Teşhise sistematik yaklaşım gösterebilir.
7) Doğru teşhis ve tedavi planı ile hastalar için optimum bakım uygular.
8) Diş hekimliği ile ilgili klinik ve araştırmaları bağımsız yürütür.
9) Dental tedavide kullanılan tüm teknolojik araçların kullanılmasın da sorumluluk alır.
10) Rutin uygulamalarda ya da olağanüstü durumlarda tek başına sorumluluk alır, planlar ve yönetir.
11) Yaşam boyu öğrenme ilkesini benimseyerek; sürekli profesyonel gelişimine katkı sağlayacak ulusal ve uluslararası akademik çalışmalara katılır, yazılı, sözlü ve görsel olarak meslektaşları ile bilgi alışverişinde bulunur.
12) Kanıta dayalı diş hekimliği bilgilerini takip eder ve edindiği güncel bilgileri ulusal değerler ve ülke gerçekleri çerçevesinde toplumun yararına olacak şekilde meslek pratiğinde kullanır.
13) Diş hekimliği alanının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
14) Toplumsal düzeyde koruyucu programlarda görev ve sorumluluk alır, hasta odaklı, insan haklarına uygun, sağlık ekonomisi ile uyumlu bir yaklaşımla çağdaş tedavi yöntemlerini uygulayarak sağlığın korunmasını ve geliştirilmesini sağlar.
15) Toplumsal sorumluluk proje ve etkinlikleri düzenleyebilir ve bunları uygulayabilir.
16) Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde (“European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) kullanarak alanındaki bilgileri takip eder, sözlü ve yazılı iletişim kurar.
17) Diş hekimliğinde girişimcilik, iş uygulamaları ve süreçleri ile yenilikçi teknoloji ilkesini uygular.
18) Mesleğinin gerektirdiği etik kurallar ve yasal sorumluluklarını bilir.
19) Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin sunumu ve yönetiminde; ekip çalışması, liderlik, risk yönetimi, hasta güvenliği, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite süreç yönetimi, kişisel gelişim, çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği, konularında bilgi sahibidir.
20) Klinik yönetimi, yardımcı personel eğitimi, mesleki hastalıklardan korunma yöntemleri konularında gerekli uygulamaları yapar.

Ders Öğretme, Öğrenme Yöntemleri

Soru-Cevap
Vaka Problemi Çözdürme/ Drama-Rol/ Vaka Yönetimi
Laboratuvar
Sayısal Problem Çözme
Alan çalışması
Grup Çalışması / Ödevi
Bireysel Ödev
WEB Tabanlı Öğrenme
Staj
Yerinde Uygulama
Proje Hazırlama
Rapor Yazma
Seminer
Süpervizyon
Sosyal Faaliyet
Mesleki Faaliyet
Mesleki Gezi
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)
Okuma
Tez Hazırlama
Arazi Çalışması
Öğrenci Kulüp ve Konseyi Faaliyetleri
Diğer
Logbook
Röportaj ve sözlü görüşme
Araştırma
Film izleme
Kaynakça oluşturma
Sözlü, yazılı ve görsel bilgi üretme
Fotoğraf çekimi
Eskiz çizimi
Harita üzerinde işaretleme
Harita okuma
Doku örneği alma
Malzeme arşivi oluşturma
Kendi fikrini ve çalışmalarını sunma ve sergileme

Değerlendirmeye Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam % 0
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Uygulama Sınavı % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev % 0
Sunum % 0
Projeler % 0
Derse Özgü Staj % 0
Alan Çalışması % 0
Makale Kritik % 0
Makale Yazma % 0
Modül Grup Çalışması % 0
Beyin Fırtınası % 0
Rol Oynama + Dramatize Etme % 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma % 0
Ön Çalışma, Pekiştirme % 0
Uygulama Tekrarı vb. % 0
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) % 0
Proje Hazırlama + Sunma % 0
Rapor Hazırlama + Sunma % 0
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma % 0
Sözlü Sınav % 0
Ara Sınavlar % 0
Final 1 % 60
Pratik Final % 0
Rapor Teslimi % 0
Bütünleme % 0
Bütünleme Pratik % 0
Kanaat Notu 1 % 20
Kurul-Committee % 0
Yazma Ödev Dosyası 1 % 20
Portfolyo % 0
Take-Home Sınav % 0
Seyir Defteri % 0
Katılım % 0
Tartışma % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Süresi 14 28
Laboratuvar
Uygulama
Uygulama Sınavı
Derse Özgü Staj
Alan Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Makale Kritik
Makale Yazma
Modül Grup Çalışması
Beyin Fırtınası
Rol Oynama + Dramatize Etme
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön Çalışma, Pekiştirme, Uygulama Tekrarı Vb.)
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.)
Proje Hazırlama + Sunma
Rapor Hazırlama + Sunma
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma
Sözlü Sınav
Ara Sınavlara Hazırlanma
ARA SINAV (Vize)
Genel Sınava Hazırlanma
GENEL SINAV (Final)
Katılım
Tartışma
Portfolyo
Take-Home Sınav 2 4
Seyir Defteri
Toplam İş Yükü 32
AKTS (30 saat = 1 AKTS ) 1