| Dersin Amacı: |
Öğrencinin iş dünyasında hizmet veren her türlü kurum ya da kuruluşların; finans, muhasebe, yönetim, pazarlama, üretim, insan kaynakları gibi konularda bilgi edinmesini ve meslekte donanımlı olmasını sağlar. Söz sahibi olabilecek yetkin elemanların yetişmesi için gereklidir. İşletme dersinin amacı, bir arka plan ve rekabetçi güç sağlamaktır. |
| Dersin Hedefi: |
Ekonomik yaşam ve işletmecilik temel kavramları, İşletmelerin amaçları ve işletmelerin türleri, işletme çevresi ve sistemi, işletmelerin sosyal ve etik sorumlulukları kavramak,
İşletmelerin kuruluş yatırım ve araştırmaları, işletmelerin hukuki yapıları ve işletme birleşmeleri, işletme yönetimi ve yönetim fonksiyonları, işletmelerin üretim, pazarlama, finansman ve insan kaynakları yönetimi fonksiyonlarını bilmek
Planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve kontrol kavramları; sorumluluk ve yetki kavramları; yetki devri; insan kaynaklarının yönetimi; liderlik; motivasyon; grup ve örgüt kültürü; rekabetçi örgüt oluşturma; yönetimde çoğulculuk kavramını anlamak. |
| Dersin Veriliş Şekli: |
|
|
|
|
|
| Bilgi
(Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Yönetim işlevlerini yerine getirmek
|
| Beceriler
(Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Üretim ve pazarlama faaliyetlerini yönetmek
|
2) Plan yapmak ve ayrıntılarını incelemek.
|
| Yetkinlikler
(Bağımsız çalışabilme, sorumluluk alabilme, öğrenme, alana özgü, iletişim ve sosyal yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Kalite Kontrol Kavramı ve Yöntemleri, Yüzde yüz muayene, Örnekleme (kısmi kontrol) ve İmalat sürecinde kontrol sistemini incelene
|
2) Stok çeşitlerini öğrenme, takibini yapabilme.
|
3) İnsan kaynaklarını yönetmek
|
| Hafta |
Konu |
| Ön Hazırlık |
Pekiştirme |
| 1) |
İşletme İle İlgili Temel Kavramlar ve İşletme Türleri
İhtiyaç Kavramı
Üretim ve Üretim Faktörleri
|
| 2) |
İşletme çeşitleri
Üretilen mal ve hizmet çeşidine göre işletmeler
Sermayelerine göre işletmeler: Özel işletmeler, Kamu işletmeleri
Hukuksal yönden işletmeler: Tek kişi işletmeler, Ortaklıklar
|
| 3) |
Yönetim, İşletme Yönetimi
Planlama, Plan hazırlama, Planlama fonksiyonları,
Organizasyon, Organizasyon yapısını belirleyen temel unsurlar. |
| 4) |
Sevk ve İdare,
Koordinasyon
Denetim
|
| 5) |
Üretim Yönetimi, Üretim Yönetim Kavramı, Üretim süreci,
Üretimi Miktarına veya Akışına Göre Sınıflandırma,
Siparişe Göre Üretim, Parti Üretimi, Sürekli Üretim |
| 6) |
Stok Kontrolü, tok Kontrol Yöntemleri, Sabit Sipariş Miktarı Sistemi, Sabit Sipariş Periyodu Sistemi, Maksimum – Minimum Yöntemi |
| 7) |
Kalite Kontrol Kavramı ve Yöntemleri,
Kalite kontrol yöntemleri: Yüzde yüz muayene, Örnekleme (kısmi kontrol) ve İmalat sürecinde kontrol. |
| 8) |
Ara Sınav |
| 9) |
Pazarlama Yöntemleri, Pazarlama ve İlgili Kavramlar, Pazar, Satış, Satıcı, Pazarlamacı, Hedef Pazar Seçimi ve Pazarlama Karmasının Planlanması, Ürün, Dağıtım Kanalları, Fiyatlama, Tutundurma. |
| 10) |
Finans Yönetimi, Finans Yönetimi ile İlgili Temel Kavramlar, Finans, Finansman,
Finansal yönetim, Alış fiyatı, Masraf, Mal oluş fiyatı, Satış fiyat, İşletmenin Finans Kaynakları, Öz Kaynaklar, Yabancı Kaynaklar (Borçlar, Dış Kaynaklar), Kısa vadeli yabancı kaynaklar, Uzun vadeli yabancı kaynaklar.
|
| 11) |
Türk Ticaret Kanunu’nda Yer Alan Belgeler, Bono, Çek,
İşletmeye Ait Vergi Türleri, Muhtasar Beyanname, Katma Değer Vergisi Beyannamesi, Geçici Vergi Beyannamesi, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi, Kurumlar Vergisi Beyannamesi. |
| 12) |
İnsan Kaynakları Yönetimi, İşe Alma Aşamaları, Personel bulma, Personel Seçme ve İşe alma, İş görüşmesi (mülakat), Testler, Zekâ Testleri, Yetenek Testleri, İlgi Testleri, Kişilik Testleri, İşe Kabul Kararı, İşe Alıştırma Eğitimi /Oryantasyon. |
| 13) |
Performans Değerlendirme Yöntemleri, Derecelendirme çizelgesi yöntemi, Kontrol listesi yöntemi, Sıralama yöntemi. |
| 14) |
İş Görenlerde Performans Arttırmak, Ücret Ödeme Sistemleri, Zamana Göre Ücret, Akort Ücret, Yüzde Usulü Ücret, Götürü Ücret, Primli Ücret, Komisyon Ücret, Kârdan Pay Alma. |
| 15) |
İşletme Yönetimi Tekrar. |
| 16) |
Final |
| Diğer Kaynaklar: |
https://www.etu.edu.tr/tr/bolum/isletme/ders-icerikleri
https://www.kitapyurdu.com/kitap/isletme-yoneticiligi/11635.html&path=1_380_393
https://www.kitapyurdu.com/kitap/keynes-hayek-modern-ekonomiyi-tanimlayan-catisma/422792.html&path=1_380_393
https://www.kitapyurdu.com/kitap/deger-katan-ekip-calismasi-ekip-uyesinin-el-kitabi/51599.html&path=1_380_393
https://www.kitapyurdu.com/kitap/sistematik-is-plani/684939.html&path=1_380_393 |
|