İLK VE ACIL YARDIM
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: GMS103
Ders İsmi: Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu
Ders Yarıyılı: 4. Yarıyıl / Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 3
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu: Yok
Dersin Türü: Alan Dışı Seçmeli
Dersin Düzeyi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi Heysem Suat BATU

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Gıda hijyeni ve sanitasyon uygulamalarını kavramak.
Dersin Hedefi: HACCP ilkelerini bilmek. Gıdalarda hijyen kurallarını kavramak. Sanitasyonu bilmek. Besin bozulma nedenlerini bilmek. Ambalaj tanımını kavramak ve ambalaj maddelerini bilmek. Gıda kaynaklı hastalıkları bilmek. Yiyecek ve içecek akışında hijyeni bilmek.
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze

Öğrenme Kazanımları

Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
  1) 1. Hijyen ve sanitasyon hakkındaki temel bilgilere hakim olur. 2. Hijyen ve sanitasyon uygulamalarına hakim olur. 3. Gıdalarda hastalık yapıcı bozulmaları tanır. 4. Hijyen ve sanitasyon hususlarında kullanılacak tüm alet, ekipman ve malzemeleri tanır.
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
  1) 1. Mesleki alanlarda hijyen ve sanitasyon uygulamalarını kolaylıkla gerçekleştirebilir.
Yetkinlikler (Bağımsız çalışabilme, sorumluluk alabilme, öğrenme, alana özgü, iletişim ve sosyal yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
  1) 1. Süreç bilgisi 2. Analiz ve raporlama

Ders Akış Planı

Hafta Konu
Ön Hazırlık Pekiştirme
1) Temel Kavramlar ve Yaklaşımlar
2) Hijyenik Temizlik Uygulamaları ve Kullanılan Maddeler
3) Kişisel Hijyen Uygulamaları
4) Temiz Suyun Sağlanması ve Sanitasyon-I
5) Temiz Suyun Sağlanması ve Sanitasyon-II
6) Gıda Hijyeni-I
7) Gıda Hijyeni-II
8) Ara Sınav
9) Toplu Yaşam Ortamları ve Hijyen-I
10) Toplu Yaşam Ortamları ve Hijyen-II
11) İş Yeri Hijyeni
12) Özel Konularda Hijyen-I
13) Özel Konularda Hijyen-II
14) Konaklama ve Yeme İçme İşyerlerinde Sağlık ve Güvenlik
15) Gıda Kaynaklı Zehirlenmeler ve Alınacak Önemler
16) Final Sınavı
Diğer Kaynaklar: Bulduk, S. (2018). Gıda ve Personel Hijyeni. Ankara: Detay Yayıncılık.
Koçak, N. (2015). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni. Ankara: Detay Yayıncılık.
Marriott, N. G., Gravani, R. B., & Schilling, M. W. (2006). Principles of food sanitation (Vol. 22). USA: Springer.
Kamboj, S., Gupta, N., Bandral, J. D., Gandotra, G., & Anjum, N. (2020). Food safety and hygiene: A review. International journal of chemical studies, 8(2), 358-368.
Marriott, N. G., & Robertson, G. (1997). Essentials of food sanitation. Springer Science & Business Media.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

Program Kazanımları
1) İnsan vücudunun anatomik yapısını ve fizyolojik fonksiyonlarını bilir.
2) Çevresel acillerde bakım uygular.
3) İlk ve Acil Yardım alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak elde ettiği verileri yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm için planlanan çalışmalarda yer alır/sorumluluk alır.
4) Türkçe dil bilgisine ve dili kullanma becerisine sahip, mesleki gelişmeleri takip edebilecek düzeyde yabancı dil bilgisini kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşlarıyla iletişim kurar.
5) EKG ritim analizi yapar, acil bakımı uygulama becerisine sahip olur.
6) Araç içerisindeki ekipmanlarının kullanım ve bakım becerisine sahip olur.
7) Acil aracının mekanik, teknik donanımı ve ambulans sürüş tekniklerini bilir ve uygular.
8) Acil durumlarda kılavuza/yönergeye uygun ilkyardım ve acil bakım uygular.
9) Asepsi ve antisepsi kurallarını bilir ve uygular.
10) Türkiye’de ve Dünyada acil sağlık hizmetlerinin durumu ve gelişimini bilir.
11) Acil sağlık sistemi içerisindeki görev, yetki ve sorumluluklarını bilir.
12) Hastane öncesi acil bakımdaki ilaç ve sıvıları uygular.
13) Fiziksel ve ruhsal sağlığını koruyabilme yöntemlerini uygular.
14) Acil durumlarda olay yeri güvenliği, hasta değerlendirmesi ve olay yeri güvenliğine dair alabileceği önlemleri bilir.
15) Teknoloji ve bilimdeki gelişmeleri takip eder ve güncel yaklaşımları öğrenme bilincine sahip olur.
16) Ekip arkadaşları, diğer sağlık çalışanları ve hasta ile etik çerçevede etkili bir iletişim kurabilme yetisi kazanır.
17) Temel ve ileri yaşam desteği ile ilgili uygulamaları bilir.
18) Hastane öncesi acil bakımı organizasyonu ve yönetimi konusunda bilgiye sahip olur.
19) Olağan ve olağan dışı durumlarda sorumluluk alır.
20) Alanı ile ilgili uygulamalarda hızlı ve doğru karar verir.
21) Hastane öncesi acil bakımda hasta taşıma tekniklerini, yöntemlerini bilir ve uygular.
22) KBRN durumlarında acil bakım uygular.
23) Hasta ve yaralı ile ilgili tıbbi girişim ve uygulamaları kayıtlarını usulüne uygun şekilde tutar.
24) Tıbbi terminolojiyi bilir.
25) Temel ve ileri yaşam desteği uygulamalarını yapabilme becerisine sahip olur.
26) Mesleki ve evrensel değerler doğrultusunda sürekli mesleki gelişim anlayışına sahipdir.
27) Entellektüel ve sosyal açıdan kendisini geliştirmeye yönelik ulusal ve evrensel değerleri ilke edinir.
28) Hasta transportu esnasında hasta veya yaralıya uygun malzeme kullanma ve pozisyon verebilme becerisine sahip olur.
29) Enfeksiyon kontrol yöntemlerini bilir, kişisel koruyucu önlemler alır.
30) Alanına özgü temel düzeyde bilişim ve iletişim teknolojisini kullanır.
31) Acil durumlarda olay yerine hızla ulaşarak, olay yerini ve hastayı değerlendirir, ilk müdahaleyi yapar ve hastanın uygun hastaneye transportunu sağlar.
32) İlk ve Acil Yardım alanındaki bilgileri içeren ders kitaplarından, uygulama araç-gereçlerinden ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı derslerden edindiği bilgileri meslek hayatında değerlendirir ve uygular.
33) Trafik kazalarında basit kurtarma/çıkarma tekniklerini bilir ve uygular.
34) Acil bakım ile ilgili ilaçların kullanımı konusunda bilgiye sahip olur.
35) Afetlerde acil bakımı uygular.
36) Acil bakım ile ilgili tıbbi girişimler konusunda bilgiye sahip olur.
37) Atatürk İlkeleri ve inkılâp tarihi konusunda bilgi sahibi olur.

Ders Öğretme, Öğrenme Yöntemleri

Soru-Cevap
Vaka Problemi Çözdürme/ Drama-Rol/ Vaka Yönetimi
Laboratuvar
Sayısal Problem Çözme
Alan çalışması
Grup Çalışması / Ödevi
Bireysel Ödev
WEB Tabanlı Öğrenme
Staj
Yerinde Uygulama
Proje Hazırlama
Rapor Yazma
Seminer
Süpervizyon
Sosyal Faaliyet
Mesleki Faaliyet
Mesleki Gezi
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)
Okuma
Tez Hazırlama
Arazi Çalışması
Öğrenci Kulüp ve Konseyi Faaliyetleri
Diğer
Logbook
Röportaj ve sözlü görüşme
Araştırma
Film izleme
Kaynakça oluşturma
Sözlü, yazılı ve görsel bilgi üretme
Fotoğraf çekimi
Eskiz çizimi
Harita üzerinde işaretleme
Harita okuma
Doku örneği alma
Malzeme arşivi oluşturma
Kendi fikrini ve çalışmalarını sunma ve sergileme

Değerlendirmeye Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam % 0
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Uygulama Sınavı % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev % 0
Sunum % 0
Projeler % 0
Derse Özgü Staj % 0
Alan Çalışması % 0
Makale Kritik % 0
Makale Yazma % 0
Modül Grup Çalışması % 0
Beyin Fırtınası % 0
Rol Oynama + Dramatize Etme % 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma % 0
Ön Çalışma, Pekiştirme % 0
Uygulama Tekrarı vb. % 0
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) % 0
Proje Hazırlama + Sunma % 0
Rapor Hazırlama + Sunma % 0
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma % 0
Sözlü Sınav % 0
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Pratik Final % 0
Rapor Teslimi % 0
Bütünleme % 0
Bütünleme Pratik % 0
Kanaat Notu % 0
Kurul-Committee % 0
Yazma Ödev Dosyası % 0
Portfolyo % 0
Take-Home Sınav % 0
Seyir Defteri % 0
Katılım % 0
Tartışma % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Süresi 14 42
Laboratuvar
Uygulama
Uygulama Sınavı
Derse Özgü Staj
Alan Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Makale Kritik
Makale Yazma
Modül Grup Çalışması
Beyin Fırtınası
Rol Oynama + Dramatize Etme
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön Çalışma, Pekiştirme, Uygulama Tekrarı Vb.)
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) 1 5
Proje Hazırlama + Sunma
Rapor Hazırlama + Sunma
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma
Sözlü Sınav
Ara Sınavlara Hazırlanma 7 21
ARA SINAV (Vize) 1 1
Genel Sınava Hazırlanma 14 42
GENEL SINAV (Final) 1 1
Katılım
Tartışma
Portfolyo
Take-Home Sınav
Seyir Defteri
Toplam İş Yükü 112
AKTS (30 saat = 1 AKTS ) 3