GASTRONOMI VE MUTFAK SANATLARI | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | IKU 835 | ||||||||
Ders İsmi: | Sanat, Kültür ve Tarih | ||||||||
Ders Yarıyılı: | 1. Yarıyıl / Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | Yok | ||||||||
Dersin Türü: | Üniversite Seçmeli | ||||||||
Dersin Düzeyi: |
|
||||||||
Dersi Veren(ler): | Dr. Aylin Kılıç Cepdibi |
Dersin Amacı: | Dersin amacı, Antik dönemden 17. yüzyıla sanat ve kültür tarihi çeşitli sanat eserleri aracılığıyla incelemek; İnsan ile mitolojik "varlıklar", tanrılar; insan ile güç ve iktidar arasındaki ilişkilerin sanatsal boyuta nasıl yansıdığı interdisipliner bir yaklaşımla ele almk; Daha açık bir ifadeyle mimari, heykel, resim, film, müzik gibi çeşitli türde sanat eserleri tarih, politika, felsefe gibi sosyal bilimlerin çeşitli dallarının yardımıyla çok yönlü bir okumaya tabi tutmak. Böylece, "görünenin arkasındaki", ayrıntıların irdelenmesiyle ve kültürel, tarihsel, politik süreçleri bilmek suretiyle keşfetmeye çalışmaktır. |
Dersin Hedefi: | Öğrenciler, sanatın anlamı; bir yapıtı sanat eseri haline getiren unsurlar hakkında bilgi sahibi olmak; Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler; Antikiteden 17. yüzyıla Batı sanat tarihindeki belli başlı akımlar hakkında bilgi sahibi olacaklardır. Fikirlerini ortaya koyarken kanıtları, nedenleri, varsayımları ve sonuçları belirli bir tutarlılık çerçevesinde analitik bir biçimde örgütleme yeterliliği kazanacaklardır. Estetik anlayışlarını geliştirecekler; düşüncenin ve duygunun sofistike ifadesinin verdiği estetik zevki deneyimleyeceklerdir. Sanat eserlerinin zaman içinde geçirdikleri dönüşümleri öğreneceklerdir. |
Dersin Veriliş Şekli: | E-Öğrenme |
Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.) | ||
1) Öğrenciler, sanatın anlamı; bir yapıtı sanat eseri haline getiren unsurlar hakkında bilgi sahibi olur.
Antikiteden 17. yüzyıla Batı sanat tarihindeki belli başlı akımlar hakkında bilgi sahibi olur.
Fikirlerini ortaya koyarken kanıtları, nedenleri, varsayımları ve sonuçları belirli bir tutarlılık çerçevesinde analitik bir biçimde örgütleme yeterliliği kazanır.
Estetik anlayışlarını geliştirir, düşüncenin ve duygunun sofistike ifadesinin verdiği estetik zevki deneyimler.
Sanat eserlerinin zaman içinde geçirdikleri dönüşümleri öğrenir. |
||
2) Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler
Öğrenciler, sanatın anlamı; bir yapıtı sanat eseri haline getiren unsurlar hakkında bilgi sahibi olur.
|
||
3) Antikiteden 17. yüzyıla Batı sanat tarihindeki belli başlı akımlar hakkında bilgi sahibi olur. |
||
4) Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler
Öğrenciler, sanatın anlamı; bir yapıtı sanat eseri haline getiren unsurlar hakkında bilgi sahibi olur.
Antikiteden 17. yüzyıla Batı sanat tarihindeki belli başlı akımlar hakkında bilgi sahibi olur.
Fikirlerini ortaya koyarken kanıtları, nedenleri, varsayımları ve sonuçları belirli bir tutarlılık çerçevesinde analitik bir biçimde örgütleme yeterliliği kazanır.
Estetik anlayışlarını geliştirecekler; düşüncenin ve duygunun sofistike ifadesinin verdiği estetik zevki deneyimler.
Sanat eserlerinin zaman içinde geçirdikleri dönüşümleri öğrenir. |
||
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.) | ||
1) Öğrenciler, sanatın anlamı; bir yapıtı sanat eseri haline getiren unsurlar hakkında bilgi sahibi olur.
|
||
Yetkinlikler (Bağımsız çalışabilme, sorumluluk alabilme, öğrenme, alana özgü, iletişim ve sosyal yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.) | ||
1) Sanat eserlerinin zaman içinde geçirdikleri dönüşümleri öğrenir. |
||
2) Fikirlerini ortaya koyarken kanıtları, nedenleri, varsayımları ve sonuçları belirli bir tutarlılık çerçevesinde analitik bir biçimde örgütleme yeterliliği kazanır. |
||
3) Estetik anlayışlarını geliştirir, düşüncenin ve duygunun sofistike ifadesinin verdiği estetik zevki deneyimler. |
Hafta | Konu | ||
1) | Sanat Nedir? Kelimenin Anlamı Üzerine Değerlendirmeler Neden Sanat Eserine bakarız? Sanatsal Bakışımızı Nasıl Geliştirebiliriz? | ||
2) | Antik Yunan ve Roma’da Sanatın Anlamı | ||
3) | Antik Yunan ve Roma’da Sanatın Anlamı | ||
4) | Ortaçağlara Giriş Sanatta Din: Hıristiyanlığın Cüretkarlığı | ||
5) | Sanatta Din: Hıristiyanlık ve Batı Sanatı | ||
6) | Bruneleschi’nin “İyi ve Kötü Yönetimler Alegorisi” | ||
7) | ARASINAV | ||
8) | Rönesans Dönemi Rönesans Neden Floransa’da Başladı? Rönesans Kültürü ve Hümanizm | ||
9) | Floransa Cumhuriyeti ve Sanatta Cumhuriyetçi Düşüncenin İzleri | ||
10) | Rönesans’ın Büyük Ustaları: Donatello ve Raphael | ||
11) | Yüksek Rönesans ve Protestan Reformasyonu: Michelangelo’ya Yakından Bakmak | ||
12) | Rönesans İnsanı Olarak Leonardo da Vinci’yi Anlamak | ||
13) | Genel Değerlendirme | ||
14) | Sınava Hazırlık | ||
|
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
1 |
3 |
5 |
2 |
4 |
5 |
6 |
||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||||
1) Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını ve mutfak araç gereçlerini tanır. | ||||||||||||||||
1) aaa | ||||||||||||||||
2) bbb | ||||||||||||||||
2) Bir yiyecek-içecek işletmesindeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını tanımlar. | ||||||||||||||||
3) Çalışma ortamındaki iş güvenliği kurallarını tanımlar. | ||||||||||||||||
4) Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | ||||||||||||||||
5) Yaratıcı menüler geliştirir | ||||||||||||||||
6) Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | ||||||||||||||||
7) Milli mutfak kültürünü tanıyarak tanıtımını yapar. | ||||||||||||||||
8) Mesleki etik ve sağlık kuralları çerçevesinde menüler tasarlar. | ||||||||||||||||
9) Mutfakta yemeğin reçetesinden sunumuna kadar her konuda sorumluluk alır. | ||||||||||||||||
10) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştir, bilgiyi etkin bir biçimde kullanır. | ||||||||||||||||
11) Türkçeyi doğru kullanarak anadiline hakim olur. | ||||||||||||||||
12) Ekip çalışması ve zaman yönetimi kavramlarını tanır. | ||||||||||||||||
13) Yemek pişirme tekniklerini geliştirir. | ||||||||||||||||
14) Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin pazarlama ve maliyet analizi gibi iktisadi faaliyetlerini yürütür. |
Soru-Cevap | |
Vaka Problemi Çözdürme/ Drama-Rol/ Vaka Yönetimi | |
Laboratuvar | |
Sayısal Problem Çözme | |
Alan çalışması | |
Grup Çalışması / Ödevi | |
Bireysel Ödev | |
WEB Tabanlı Öğrenme | |
Staj | |
Yerinde Uygulama | |
Proje Hazırlama | |
Rapor Yazma | |
Seminer | |
Süpervizyon | |
Sosyal Faaliyet | |
Mesleki Faaliyet | |
Mesleki Gezi | |
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.) | |
Okuma | |
Tez Hazırlama | |
Arazi Çalışması | |
Öğrenci Kulüp ve Konseyi Faaliyetleri | |
Diğer | |
Logbook | |
Röportaj ve sözlü görüşme | |
Araştırma | |
Film izleme | |
Kaynakça oluşturma | |
Sözlü, yazılı ve görsel bilgi üretme | |
Fotoğraf çekimi | |
Eskiz çizimi | |
Harita üzerinde işaretleme | |
Harita okuma | |
Doku örneği alma | |
Malzeme arşivi oluşturma | |
Kendi fikrini ve çalışmalarını sunma ve sergileme |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | % 0 | |
Laboratuar | % 0 | |
Uygulama | % 0 | |
Uygulama Sınavı | % 0 | |
Küçük Sınavlar | % 0 | |
Ödev | % 0 | |
Sunum | % 0 | |
Projeler | % 0 | |
Derse Özgü Staj | % 0 | |
Alan Çalışması | % 0 | |
Makale Kritik | % 0 | |
Makale Yazma | % 0 | |
Modül Grup Çalışması | % 0 | |
Beyin Fırtınası | % 0 | |
Rol Oynama + Dramatize Etme | % 0 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışma | % 0 | |
Ön Çalışma, Pekiştirme | % 0 | |
Uygulama Tekrarı vb. | % 0 | |
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) | % 0 | |
Proje Hazırlama + Sunma | % 0 | |
Rapor Hazırlama + Sunma | % 0 | |
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma | % 0 | |
Sözlü Sınav | % 0 | |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Rapor Teslimi | % 0 | |
Bütünleme | % 0 | |
Kanaat Notu | % 0 | |
Kurul-Committee | % 0 | |
Yazma Ödev Dosyası | % 0 | |
Portfolyo | % 0 | |
Take-Home Sınav | % 0 | |
Seyir Defteri | % 0 | |
Tartışma | % 0 | |
Katılım | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Süresi | 15 | 15 |
Laboratuvar | ||
Uygulama | ||
Uygulama Sınavı | ||
Derse Özgü Staj | ||
Alan Çalışması | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 15 | 15 |
Makale Kritik | ||
Makale Yazma | ||
Modül Grup Çalışması | ||
Beyin Fırtınası | ||
Rol Oynama + Dramatize Etme | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön Çalışma, Pekiştirme, Uygulama Tekrarı Vb.) | ||
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) | ||
Proje Hazırlama + Sunma | ||
Rapor Hazırlama + Sunma | ||
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınavlara Hazırlanma | 2 | 2 |
ARA SINAV (Vize) | 1 | 1 |
Genel Sınava Hazırlanma | 3 | 3 |
GENEL SINAV (Final) | 1 | 1 |
Katılım | ||
Tartışma | ||
Portfolyo | ||
Take-Home Sınav | ||
Seyir Defteri | ||
Toplam İş Yükü | 37 | |
AKTS (30 saat = 1 AKTS ) | 1 |