SAÇ BAKIMI VE GÜZELLIK
Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: SBG 126
Ders İsmi: İş Sağlıgı ve Güvenliği
Ders Yarıyılı: 2. Yarıyıl / Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 3
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu: Yok
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Düzeyi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersi Veren(ler): Meral Yüncü

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Dünyada ve ülkemizdeki sanayileşmeye bağlı olarak iş yerlerinde görülen iş kazası ve meslek hastalığı oranlarında artış görülmektedir. Bu nedenle çalışanların daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak, beden ve ruh sağlıklarını korumak için iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması gerekmektedir. Bu anlayış içerisinde disiplinler arası etkileşimi ve iş birliğini gerekli kılan, tıp, hukuk, fizik, psikoloji gibi pozitif ve sosyal bilimlerin katkılarıyla gelişen iş sağlığı ve güvenliği alanı ortaya çıkmıştır. Teknik açıdan bakıldığında işin yapılması esnasında çalışanların karşılaştıkları tehlikelerin ortadan kaldırılması veya azaltılması odak noktayı oluştururken sağlık bilimleri açısından ise meslek hastalıkları ve iş kazalarından kaynaklanan yaralanmalardan korunma ve tedavi boyutu ön plana çıkmaktadır.
Dersin Hedefi: İş yerlerindeki riskleri tamamen ortadan kaldırmak ya da zararları en aza indirmek,
Çalışanların sağlığını fiziksel, ruhsal ve tıbbi açıdan korumak ve geliştirmek,
Çalışanları çalışma koşullarının olumsuz etkilerinden korumak,
Ortaya çıkan sağlık zararlarını, meslek hastalıklarını tespit etmek ve tedavilerini sağlamak,
Uğradıkları iş kazası veya meslek hastalığı sonucu zarar gören çalışanların uygun işlerde çalışmalarına olanak sağlamak,
Meydana gelen zararların derecelerini objektif, bilimsel ve etik yollarla tespit etmek ve değerlendirmek,
Maddi ve manevi zararları ortadan kaldırmaktır.
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze

Öğrenme Kazanımları

Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
  1) İş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol yönetimi ile çevre koruma konularında gerekli bilgi ve bilince sahip olur.
  2) İş sağlığı ve güvenliği konusunda yürürlükte olan mevzuatı izleme.
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
  1) İş Sağlığı ve Güvenliği dersini alan öğrenciler, işletmede iş güvenliğinin sağlanabilmesi için alınması gereken tüm tedbirleri alarak, iş ve işçi güvenliğini koruyacak düzeyde bilgi ve yeterliliğe sahip olur.
Yetkinlikler (Bağımsız çalışabilme, sorumluluk alabilme, öğrenme, alana özgü, iletişim ve sosyal yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
  1) İş güvenliği alanında, ahlaki ve mesleki etik değerleri kazanma, İş sağlığı ve güvenliği alanı ile ilgili bilgi kaynaklarını kullanmaya yetkin olma.
  2) Meslek hastalıkları ve çözüm yöntemleri konusunda güncel bilgiye sahip olma, İşe bağlı olarak oluşabilecek meslek hastalıklarının engellenebilmesi için gereken temel önlemleri alma, İş kazalarına karşı alınan önlemlerin yeterliliğini sahada inceleyerek değerlendirme bilgisini edinme.

Ders Akış Planı

Hafta Konu
Ön Hazırlık Pekiştirme
1) İş Sağlığı ve Güvenliği Kavramı, İş Sağlığı ve Güvenliğinin Amacı, İş Sağlığı ve Güvenliğinin Önemi, İş Sağlığı ve Güvenliğinin Tarihsel Gelişimi, Dünyada İş Sağlığı ve Güvenliğinin Tarihsel Gelişimi, Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliğinin Tarihsel Gelişimi.
2) İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kaynakları, İş Sağlığı ve Güvenliğinin Uluslararası Kaynakları, Birleşmiş Milletler Düzenlemeleri Uluslararası Çalışma Örgütü Normları Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Konseyi Belgeleri, Avrupa Birliği Düzenlemeleri İş Sağlığı ve Güvenliğinin Ulusal Kaynakları.
3) İş Kazası Tanımı ve Unsurları, İş Kazalarının Nedenleri, İş Kazası Oluşum Kuramları, İş Kazası Oluşum Kuramları Bağlamında İş Kazası Nedenleri, İş Kazalarının Sınıflandırılması, Yaralanmaya Sebep Olan Olay ya da Olayın Meydana Geliş Biçimine Göre Sınıflandırma, Yaralanmanın Türüne ya da Oluşan Zararın Niteliğine Göre, Oluşan Zarar ve Sonuçlarına Göre.
4) İş Kazalarının Sosyal Boyutları, İş Kazalarının Ekonomik Boyutları, İş Kazalarının Hukuki Boyutları İş Kazalarıyla İlgili Dünya ve Türkiye İstatistikleri İş Kazasına İlişkin İstatistiklerin Hesaplanması İş Kazalarının Önlenmesine Yönelik Uygulamalar Tehlike Kaynağına Yönelik Koruma Uygulamaları Ortama Yönelik Koruma Uygulamaları Kişiye Yönelik Koruma Uygulamaları
5) Meslek Hastalıkları: Tarihsel Gelişimi ve Kavramlar, Meslek Hastalıklarında Sorumluluk ve Meslek Hastalıklarının Tanılaması, Meslek Hastalıklarının Sınıflandırılması, Meslek Hastalığına Neden Olan Etkenler, Sık Görülen Meslek Hastalıkları.
6) Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliği Yapılanmasının Tarihsel Gelişimi, İş Sağlığı ve Güvenliğindeki Yetkili Ulusal Makamlar, Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Belediyeler.
7) İş Sağlığı ve Güvenliğindeki Diğer Aktörler, İş Sağlığı ve Güvenliğindeki Özel Aktörler, İş Sağlığı ve Güvenliğindeki Uluslararası Aktörler, İş Sağlığı ve Güvenliğindeki Yetkili Makamlar ve Diğer Aktörler Arasındaki İlişki. İş Sağlığı ve Güvenliğinde Denetim Türleri, Programlı (Genel) Teftiş, Program Dışı Teftiş, (İnceleme Teftişi), Kontrol (Önel) Teftişi, Askerî İşyerlerinde Yapılan Teftişler.
8) Ara Sınav
9) İş Sağlığı ve Güvenliği Denetimi Uygulamasının Esasları, İş Sağlığı ve Güvenliği Denetimlerinde Tarafların Görev, Yetki ve Sorumlulukları, İş Müfettişlerinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları, İşverenlerin Görev, Yetki ve Sorumlulukları, Çalışanların Görev, Yetki ve Sorumlulukları.
10) İş Sağlığı ve Güvenliği Denetiminin Sonuçları, İş Sağlığı ve Güvenliği Denetimi Sonrasında Yapılacak İşlemler, İş Sağlığı ve Güvenliği Denetimi Sonucunda İdari veya Cezai Sorumluluğun Ortaya Çıkması.
11) Güvenlik Kültürünün Tanımı ve Önemi, Güvenlik Kültürünün Boyutları, Güvenlik Kültürü Modelleri, Güvenlik Kültürü Olgunlaşma Modeli, Karşılıklı Güvenlik Kültürü Modeli, Güvenlik Kültürünün Ölçümü, Güvenlik Kültürünün Sağlanması ve Geliştirilmesi.
12) Etik, İş Etiği ve Meslek Etiği Kavramları, İş Sağlığı ve Güvenliğinde Etik Kuralların Gerekliliği, İş Sağlığı ve Güvenliğinde Etik ve Liberalizm–Küreselleşme İlişkisi, İş Sağlığı ve Güvenliğinde Etik ve Dibe Doğru Yarış.
13) İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatında Etik, Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatında Etik, Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatında Etik, İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Açısından Etik, İş Güvenliği Uzmanlarının Görev ve Yükümlülükleri, İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonellerinin Görev ve Yükümlülüklerini Yerine Getirirken Uyması Gereken Etik Kurallar, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun Uygulanmasından Kaynaklanan Etik Sorunlar.
14) İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Kavramı, Amacı ve Önemi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Hukuki Dayanakları, Uluslararası Hukuki Düzenlemeler, Ulusal Hukuki Düzenlemeler.
15) İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Kapsamı, Yükümlülükleri Olan Kişiler, Eğitimin Türleri, Eğitim Verecek Kişiler (Eğiticiler), Eğitim Verilecek Yer ve Nitelikleri, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Planlanması, Uygulanması ve Değerlendirilmesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Planlanması, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Uygulanması, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Değerlendirilmesi, Eğitimin Süresi.
16) Final
Diğer Kaynaklar: www.megep.meb.gov.tr (mesleki gelişim iş sağlığı ve güvenliği
https://ataaof.edu.tr/programlar/is-sagligi-ve-guvenligi

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

5

4

Program Kazanımları

Ders Öğretme, Öğrenme Yöntemleri

Soru-Cevap
Vaka Problemi Çözdürme/ Drama-Rol/ Vaka Yönetimi
Laboratuvar
Sayısal Problem Çözme
Alan çalışması
Grup Çalışması / Ödevi
Bireysel Ödev
WEB Tabanlı Öğrenme
Staj
Yerinde Uygulama
Proje Hazırlama
Rapor Yazma
Seminer
Süpervizyon
Sosyal Faaliyet
Mesleki Faaliyet
Mesleki Gezi
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)
Okuma
Tez Hazırlama
Arazi Çalışması
Öğrenci Kulüp ve Konseyi Faaliyetleri
Diğer
Logbook
Röportaj ve sözlü görüşme
Araştırma
Film izleme
Kaynakça oluşturma
Sözlü, yazılı ve görsel bilgi üretme
Fotoğraf çekimi
Eskiz çizimi
Harita üzerinde işaretleme
Harita okuma
Doku örneği alma
Malzeme arşivi oluşturma
Kendi fikrini ve çalışmalarını sunma ve sergileme

Değerlendirmeye Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam % 0
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Uygulama Sınavı % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev 1 % 10
Sunum % 0
Projeler % 0
Derse Özgü Staj % 0
Alan Çalışması % 0
Makale Kritik % 0
Makale Yazma % 0
Modül Grup Çalışması % 0
Beyin Fırtınası % 0
Rol Oynama + Dramatize Etme % 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma % 0
Ön Çalışma, Pekiştirme % 0
Uygulama Tekrarı vb. % 0
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) % 0
Proje Hazırlama + Sunma % 0
Rapor Hazırlama + Sunma % 0
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma % 0
Sözlü Sınav % 0
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 60
Rapor Teslimi % 0
Bütünleme % 0
Kanaat Notu % 0
Kurul-Committee % 0
Yazma Ödev Dosyası % 0
Portfolyo % 0
Take-Home Sınav % 0
Seyir Defteri % 0
Tartışma % 0
Katılım % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Süresi 14 28
Laboratuvar
Uygulama
Uygulama Sınavı
Derse Özgü Staj
Alan Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması 16 32
Makale Kritik
Makale Yazma
Modül Grup Çalışması
Beyin Fırtınası
Rol Oynama + Dramatize Etme
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön Çalışma, Pekiştirme, Uygulama Tekrarı Vb.)
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) 1 8
Proje Hazırlama + Sunma
Rapor Hazırlama + Sunma
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma
Sözlü Sınav
Ara Sınavlara Hazırlanma 1 10
ARA SINAV (Vize) 1 1
Genel Sınava Hazırlanma 1 10
GENEL SINAV (Final) 1 1
Katılım
Tartışma
Portfolyo
Take-Home Sınav
Seyir Defteri
Toplam İş Yükü 90
AKTS (30 saat = 1 AKTS ) 3