GASTRONOMI VE MUTFAK SANATLARI | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | IKU 950 | ||||||||
Ders İsmi: | Popüler Müzik:Politika ve Toplumu Anlamak | ||||||||
Ders Yarıyılı: | 8. Yarıyıl / Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | Yok | ||||||||
Dersin Türü: | Alan Dışı Seçmeli | ||||||||
Dersin Düzeyi: |
|
||||||||
Dersi Veren(ler): | Öğretim Görevlisi Cansu Arısoy Gedik |
Dersin Amacı: | Popüler müziği bir sanat formu, toplumsal hareket, ticari meta olarak incelemek. Müziğin politikada oynadığı rolü anlamak. Dünyada müzik ve sosyal kimlikler arasındaki ilişkileri açıklamak. Müziğin sosyal ve politik değişimi hem teşvik etmede hem de bunlara direnmede nasıl kullanıldığını kavramak. |
Dersin Hedefi: | Protesto kültürünün ve siyasi kültürün gelişimi, aktarımı gibi vatandaşlar ve hükümetlerin etkileşimde bulunduğu birçok konuda dönemin popüler müzik tarzlarının önemini kavramak. |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.) | ||
1) Popüler müziğin kültürü şekillendirmedeki yerini anlar.
|
||
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.) | ||
1) Küresel platformda müzik ve sosyal kimlikler arasındaki ilişkileri açıklayabilir.
|
||
2) Küresel platformda müzik ve sosyal kimlikler arasındaki ilişkileri açıklayabilir.
|
||
3) Müziğin sosyal ve politik değişimi teşvik etme ya da bunlara direnme konusundaki kullanımını tanımlayabilir.
|
||
Yetkinlikler (Bağımsız çalışabilme, sorumluluk alabilme, öğrenme, alana özgü, iletişim ve sosyal yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.) | ||
1) Popüler müziği estetik bir nesne olarak analiz eder, şarkı sözlerinin uyandırdıkları duyguları tanımlayabilir.
|
||
2) Şarkıların, albümlerin yaratıldığı siyasi bağlam ve tarihsel anı ve dolayısıyla yaratılmasına yardımcı olduğu dünyayı anlatabilir.
|
||
3) Bir sanat formu olarak popüler müziğin ve müzisyenlerin doğası hakkında eleştirel düşünmeyi öğrenir.
|
Hafta | Konu | ||
1) | Giriş ve Derse Genel Bakış: Kültürü Anlamak | ||
2) | Popüler Kültür ve Popüler Müzik | ||
3) | Toplumsal Hareketler ve Toplumsal Değişim | ||
4) | Müzik Endüstrisini Anlamak | ||
5) | Popüler Müzik ve Politika | ||
6) | Tango ve Politika | ||
7) | İsyanın Sesi: 1920-1930’larda Blues | ||
8) | Caz ve Politika | ||
9) | Rock’n’Roll ve Politika | ||
10) | Nueva Cancion: 1960’larda Politikaya Bakış | ||
11) | Arabesk Müzik ve Popüler Kültür | ||
12) | Ümmü Gülsüm’ün İzinde Ortadoğu ve Arap Politikasına Bakış | ||
13) | Rap, Hip-Hop, Reggae ve Politika | ||
14) | Dersin Genel Değerlendirmesi | ||
|
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
3 |
4 |
2 |
4 |
6 |
7 |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||||
1) Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını ve mutfak araç gereçlerini tanır. | ||||||||||||||||
1) aaa | ||||||||||||||||
2) bbb | ||||||||||||||||
2) Bir yiyecek-içecek işletmesindeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını tanımlar. | ||||||||||||||||
3) Çalışma ortamındaki iş güvenliği kurallarını tanımlar. | ||||||||||||||||
4) Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | ||||||||||||||||
5) Yaratıcı menüler geliştirir | ||||||||||||||||
6) Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | ||||||||||||||||
7) Milli mutfak kültürünü tanıyarak tanıtımını yapar. | ||||||||||||||||
8) Mesleki etik ve sağlık kuralları çerçevesinde menüler tasarlar. | ||||||||||||||||
9) Mutfakta yemeğin reçetesinden sunumuna kadar her konuda sorumluluk alır. | ||||||||||||||||
10) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştir, bilgiyi etkin bir biçimde kullanır. | ||||||||||||||||
11) Türkçeyi doğru kullanarak anadiline hakim olur. | ||||||||||||||||
12) Ekip çalışması ve zaman yönetimi kavramlarını tanır. | ||||||||||||||||
13) Yemek pişirme tekniklerini geliştirir. | ||||||||||||||||
14) Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin pazarlama ve maliyet analizi gibi iktisadi faaliyetlerini yürütür. |
Soru-Cevap | |
Vaka Problemi Çözdürme/ Drama-Rol/ Vaka Yönetimi | |
Laboratuvar | |
Sayısal Problem Çözme | |
Alan çalışması | |
Grup Çalışması / Ödevi | |
Bireysel Ödev | |
WEB Tabanlı Öğrenme | |
Staj | |
Yerinde Uygulama | |
Proje Hazırlama | |
Rapor Yazma | |
Seminer | |
Süpervizyon | |
Sosyal Faaliyet | |
Mesleki Faaliyet | |
Mesleki Gezi | |
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.) | |
Okuma | |
Tez Hazırlama | |
Arazi Çalışması | |
Öğrenci Kulüp ve Konseyi Faaliyetleri | |
Diğer | |
Logbook | |
Röportaj ve sözlü görüşme | |
Araştırma | |
Film izleme | |
Kaynakça oluşturma | |
Sözlü, yazılı ve görsel bilgi üretme | |
Fotoğraf çekimi | |
Eskiz çizimi | |
Harita üzerinde işaretleme | |
Harita okuma | |
Doku örneği alma | |
Malzeme arşivi oluşturma | |
Kendi fikrini ve çalışmalarını sunma ve sergileme |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | % 0 | |
Laboratuar | % 0 | |
Uygulama | % 0 | |
Uygulama Sınavı | % 0 | |
Küçük Sınavlar | % 0 | |
Ödev | % 0 | |
Sunum | % 0 | |
Projeler | % 0 | |
Derse Özgü Staj | % 0 | |
Alan Çalışması | % 0 | |
Makale Kritik | % 0 | |
Makale Yazma | % 0 | |
Modül Grup Çalışması | % 0 | |
Beyin Fırtınası | % 0 | |
Rol Oynama + Dramatize Etme | % 0 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışma | % 0 | |
Ön Çalışma, Pekiştirme | % 0 | |
Uygulama Tekrarı vb. | % 0 | |
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) | % 0 | |
Proje Hazırlama + Sunma | % 0 | |
Rapor Hazırlama + Sunma | % 0 | |
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma | % 0 | |
Sözlü Sınav | % 0 | |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Rapor Teslimi | % 0 | |
Bütünleme | % 0 | |
Kanaat Notu | % 0 | |
Kurul-Committee | % 0 | |
Yazma Ödev Dosyası | % 0 | |
Portfolyo | % 0 | |
Take-Home Sınav | % 0 | |
Seyir Defteri | % 0 | |
Tartışma | % 0 | |
Katılım | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Süresi | 14 | 28 |
Laboratuvar | ||
Uygulama | ||
Uygulama Sınavı | ||
Derse Özgü Staj | ||
Alan Çalışması | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | ||
Makale Kritik | 3 | 3 |
Makale Yazma | ||
Modül Grup Çalışması | ||
Beyin Fırtınası | 3 | 3 |
Rol Oynama + Dramatize Etme | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön Çalışma, Pekiştirme, Uygulama Tekrarı Vb.) | 3 | 3 |
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) | 4 | 4 |
Proje Hazırlama + Sunma | ||
Rapor Hazırlama + Sunma | ||
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınavlara Hazırlanma | 7 | 14 |
ARA SINAV (Vize) | 2 | 2 |
Genel Sınava Hazırlanma | 14 | 28 |
GENEL SINAV (Final) | 2 | 2 |
Katılım | ||
Tartışma | ||
Portfolyo | ||
Take-Home Sınav | ||
Seyir Defteri | ||
Toplam İş Yükü | 87 | |
AKTS (30 saat = 1 AKTS ) | 2 |