GASTRONOMI VE MUTFAK SANATLARI (TEZLI)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: YGMS105
Ders İsmi: Karşılaştırmalı Mutfak Kültürleri ve Uygulamaları
Ders Yarıyılı: 1. Yarıyıl / Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 6
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu: Yok
Dersin Türü: Alan İçi Seçmeli
Dersin Düzeyi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersi Veren(ler): Burak Mil

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Farklı mutfak kültürlerinin nasıl bir yörünge çizerek coğrafi olmanın ötesine geçtiğini kıyaslamalı olarak tartışmak.
Dersin Hedefi: İleri mutfak kültürü bilgisi vermek, dünya mutfaklarındaki yemek ve pişirme teknikleri üzerindeki kültürel unsurların etkisini belirlemek ve bunları karşılaştırılarak farklılıkların oluştuğu unsurları öğrenmek.
Dersin Veriliş Şekli:

Öğrenme Kazanımları

Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
  1) İleri mutfak kültürünün ne olduğunu, bunu oluşturan etkileri, bu etkilerin gücünü ve bu gücün hangi koşullarda değiştiğini görür.
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
  1) Dünya mutfaklarından örnekleri, bu mutfaklarda kullanılan pişirme tekniklerini ve mutfak kültürlerini görür.
Yetkinlikler (Bağımsız çalışabilme, sorumluluk alabilme, öğrenme, alana özgü, iletişim ve sosyal yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
  1) Farklı mutfak kültürlerinin karşılaştırılmasını öğrenir. Mutfak kültürlerini karşılaştırarak gıda coğrafyasını anlar.

Ders Akış Planı

Hafta Konu
Ön Hazırlık Pekiştirme
1) Dünya Mutfak Kültürleri/Majör ve Glocal Mutfaklar
2) Fransız Mutfak Kültürü
3) İtalyan Mutfak Kültürü
4) İspanyol Mutfak Kültürü
5) Rus Mutfak Kültürü
6) Orta ve Kuzey Amerika Mutfak Kültürleri
7) Meksika ve Güney Amerika Mutfak Kültürleri
8) Ara Sınav
9) Türk Mutfak Kültürü (1)
10) Türk Mutfak Kültürü (2)
11) Çin Mutfak Kültürü
12) İskandinav Mutfak Kültürü
13) Modern Zamanlarda Klasik Mutfak Kültürleri
14) Minör Mutfak Kültürlerinin Etkileri
Diğer Kaynaklar: "1. Larousse Gastronomique-Oğlak Yayınları.
2. Food Cultures of the World Encyclopedia-Ken Albala, Greenwood Publishing.
3. Dünya Mutfakları I-Hakan Yılmaz, Anadolu Üniversitesi Yayınları.
4. Dünya Mutfakları II- Alev Dündar Arıkan & Burhan Kılıç, Anadolu Üni. Yay.
5. Ders içeriği ile ilgili makaleler ayrıca dağıtılacaktır."

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

Program Kazanımları
1) Özgün düşünebilmek ve araştırma yapabilmek için alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler, olgular ve paradigmalar ile ilgili kapsamlı, sistemli ve uzmanlık düzeyinde bilgi sahibidir.
2) Alanındaki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri, hizmet verme süreçleri ve işlemleri, örgüt yönetimi, politikaları ve stratejileri konularında detaylı bilgi sahibidir.
3) Hizmet alanı ve yakın alanlardaki önemli ve güncel sorunları ve bilgi ihtiyacını sıralar.
4) Alanı ile yakın disiplinlerdeki bilgiler, kuramlar, modeller arasında ilişki kurar ve bilgileri birleştirir.
5) Alanı ve yakın disiplinlerdeki bilgileri, kuramları, modelleri, vb. araştırma yaparken veya hizmet süreçlerini tasarlarken, yönetirken kullanır ve geliştirir.
6) Alanı ve yakın disiplinlerdeki bilimsel bilgileri, kuramları, yöntemleri, modelleri analiz ve sentez eder ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
7) Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir biçimde çalışır.
8) Mesleki bilgi, beceri ve yetkinliğini arttırmak için kendi kendine öğrenir.
9) Alanının gerektirdiği bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımları uzmanlık düzeyinde kullanır.
10) Alanı ile ilgili sorumlulukların yerine getirilmesinde etik ilkeler ve yasal düzenlemeler çerçevesinde uygulamalarda bulunur.

Ders Öğretme, Öğrenme Yöntemleri

Soru-Cevap
Vaka Problemi Çözdürme/ Drama-Rol/ Vaka Yönetimi
Laboratuvar
Sayısal Problem Çözme
Alan çalışması
Grup Çalışması / Ödevi
Bireysel Ödev
WEB Tabanlı Öğrenme
Staj
Yerinde Uygulama
Proje Hazırlama
Rapor Yazma
Seminer
Süpervizyon
Sosyal Faaliyet
Mesleki Faaliyet
Mesleki Gezi
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)
Okuma
Tez Hazırlama
Arazi Çalışması
Öğrenci Kulüp ve Konseyi Faaliyetleri
Diğer
Logbook
Röportaj ve sözlü görüşme
Araştırma
Film izleme
Kaynakça oluşturma
Sözlü, yazılı ve görsel bilgi üretme
Fotoğraf çekimi
Eskiz çizimi
Harita üzerinde işaretleme
Harita okuma
Doku örneği alma
Malzeme arşivi oluşturma
Kendi fikrini ve çalışmalarını sunma ve sergileme

Değerlendirmeye Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam % 0
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Uygulama Sınavı % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev % 0
Sunum % 0
Projeler % 0
Derse Özgü Staj % 0
Alan Çalışması % 0
Makale Kritik % 0
Makale Yazma % 0
Modül Grup Çalışması % 0
Beyin Fırtınası % 0
Rol Oynama + Dramatize Etme % 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma % 0
Ön Çalışma, Pekiştirme % 0
Uygulama Tekrarı vb. % 0
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) % 0
Proje Hazırlama + Sunma % 0
Rapor Hazırlama + Sunma % 0
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma % 0
Sözlü Sınav % 0
Ara Sınavlar % 0
Final % 0
Rapor Teslimi % 0
Bütünleme % 0
Kanaat Notu % 0
Kurul-Committee % 0
Yazma Ödev Dosyası % 0
Portfolyo % 0
Take-Home Sınav % 0
Seyir Defteri % 0
Tartışma % 0
Katılım % 0
Toplam % 0
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 0
Toplam % 0

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Süresi
Laboratuvar
Uygulama
Uygulama Sınavı
Derse Özgü Staj
Alan Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 42
Makale Kritik 14 42
Makale Yazma
Modül Grup Çalışması
Beyin Fırtınası 7 21
Rol Oynama + Dramatize Etme
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön Çalışma, Pekiştirme, Uygulama Tekrarı Vb.) 7 21
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.)
Proje Hazırlama + Sunma
Rapor Hazırlama + Sunma
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma
Sözlü Sınav
Ara Sınavlara Hazırlanma
ARA SINAV (Vize) 6 18
Genel Sınava Hazırlanma
GENEL SINAV (Final) 14 42
Katılım
Tartışma
Portfolyo
Take-Home Sınav
Seyir Defteri
Toplam İş Yükü 186
AKTS (30 saat = 1 AKTS ) 6