GASTRONOMI VE MUTFAK SANATLARI (TEZLI) | |||||
---|---|---|---|---|---|
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu: | YGMS101 | ||||||||
Ders İsmi: | Gastronomi Tarihi ve Gıda Coğrafyası | ||||||||
Ders Yarıyılı: | 1. Yarıyıl / Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | Yok | ||||||||
Dersin Türü: | Alan İçi Seçmeli | ||||||||
Dersin Düzeyi: |
|
||||||||
Dersi Veren(ler): | Dr. Öğr. Üyesi Ecem İnce |
Dersin Amacı: | Gastronomi kavramını anlamak. Gastronomi tarihini ve zaman içerisinde yaşadığı gelişimi bilmek. |
Dersin Hedefi: | Gastronominin tarihsel, sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasal gelişimini kavramak. Gıdaların coğrafi dağılımlarını öğrenmek. Tarihin farklı dönemlerinde var olan yeme alışkanlıklarından, ön plana çıkan besinlere, değişen yeme içme alışkanlıklarında, kullanılan araç ve gereçlere , uygulanan pişirme tekniklerine ve saklama koşullarına kadar geçen süreci öğrenmek. Akademik kaynak taramak, karşılaştırmalı okuma yapmak ve yorumlamak. |
Dersin Veriliş Şekli: | E-Öğrenme |
Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.) | ||
1) 1.Gastronominin geçmişten günümüze süregelen tarihsel yolculuğunu anlar. 2.Gastronomi tarihini farklı uygarlıklar, kültürler, dönemler ve coğrafyalar açısından analiz eder.
3.Tarihsel süreç içerisinde, gıdaları tanıyacak, beslenmedeki yeri ve önemini kavrar.
|
||
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.) | ||
1) 1. Temel gıda maddelerini tanımlayabilir. 2. Tarihsel yolculukta gıda maddelerinin üretim ve tüketim süreçlerini yorumlar.
3. Gıda rotalarının farklılık nedenlerini ve bu farklılıklarının insanların yemek kültürünü nasıl etkilediğini açıklayabilir.
|
||
Yetkinlikler (Bağımsız çalışabilme, sorumluluk alabilme, öğrenme, alana özgü, iletişim ve sosyal yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.) | ||
1) 1. Gıdaların Dünyada'ki ve Türkiye'deki coğrafi dağılımı bilir. 2. Gıda maddelerinin coğrafi dağılışlarının beslenme ve yemek kültürüne yansımaları hakkında bilgi sahibi olur. |
Hafta | Konu | ||
1) | İnsanın Tarih Öncesi Dönemlerde Beslenmesi | ||
2) | Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri | ||
3) | Mezopotamya Mutfağı | ||
4) | Antik Çağ’da Yunan ve Roma Mutfakları | ||
5) | Eski Mısır ve Uzak Doğu Mutfak Kültürü | ||
6) | Orta Çağ ve Rönesans Dönemlerinde Mutfak Kültürü | ||
7) | Modern Çağ’da Fransız Mutfağının Gelişimi | ||
8) | Endüstri Devrimi ve Mutfaklara Etkisi / Gastronomide Yeni Trendler | ||
9) | Gıda Coğrafyası -I | ||
10) | Gıda Coğrafyası-II | ||
11) | Gıda Coğrafyası-III | ||
12) | Bireysel Akademik Araştırmalar | ||
13) | Tartışma ve Yorumlama | ||
14) | Sunum | ||
|
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||
1) Özgün düşünebilmek ve araştırma yapabilmek için alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler, olgular ve paradigmalar ile ilgili kapsamlı, sistemli ve uzmanlık düzeyinde bilgi sahibidir. | ||||||||||
2) Alanındaki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri, hizmet verme süreçleri ve işlemleri, örgüt yönetimi, politikaları ve stratejileri konularında detaylı bilgi sahibidir. | ||||||||||
3) Hizmet alanı ve yakın alanlardaki önemli ve güncel sorunları ve bilgi ihtiyacını sıralar. | ||||||||||
4) Alanı ile yakın disiplinlerdeki bilgiler, kuramlar, modeller arasında ilişki kurar ve bilgileri birleştirir. | ||||||||||
5) Alanı ve yakın disiplinlerdeki bilgileri, kuramları, modelleri, vb. araştırma yaparken veya hizmet süreçlerini tasarlarken, yönetirken kullanır ve geliştirir. | ||||||||||
6) Alanı ve yakın disiplinlerdeki bilimsel bilgileri, kuramları, yöntemleri, modelleri analiz ve sentez eder ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | ||||||||||
7) Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir biçimde çalışır. | ||||||||||
8) Mesleki bilgi, beceri ve yetkinliğini arttırmak için kendi kendine öğrenir. | ||||||||||
9) Alanının gerektirdiği bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımları uzmanlık düzeyinde kullanır. | ||||||||||
10) Alanı ile ilgili sorumlulukların yerine getirilmesinde etik ilkeler ve yasal düzenlemeler çerçevesinde uygulamalarda bulunur. |
Soru-Cevap | |
Vaka Problemi Çözdürme/ Drama-Rol/ Vaka Yönetimi | |
Laboratuvar | |
Sayısal Problem Çözme | |
Alan çalışması | |
Grup Çalışması / Ödevi | |
Bireysel Ödev | |
WEB Tabanlı Öğrenme | |
Staj | |
Yerinde Uygulama | |
Proje Hazırlama | |
Rapor Yazma | |
Seminer | |
Süpervizyon | |
Sosyal Faaliyet | |
Mesleki Faaliyet | |
Mesleki Gezi | |
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.) | |
Okuma | |
Tez Hazırlama | |
Arazi Çalışması | |
Öğrenci Kulüp ve Konseyi Faaliyetleri | |
Diğer | |
Logbook | |
Röportaj ve sözlü görüşme | |
Araştırma | |
Film izleme | |
Kaynakça oluşturma | |
Sözlü, yazılı ve görsel bilgi üretme | |
Fotoğraf çekimi | |
Eskiz çizimi | |
Harita üzerinde işaretleme | |
Harita okuma | |
Doku örneği alma | |
Malzeme arşivi oluşturma | |
Kendi fikrini ve çalışmalarını sunma ve sergileme |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | % 0 | |
Laboratuar | % 0 | |
Uygulama | % 0 | |
Uygulama Sınavı | % 0 | |
Küçük Sınavlar | % 0 | |
Ödev | % 0 | |
Sunum | % 0 | |
Projeler | % 0 | |
Derse Özgü Staj | % 0 | |
Alan Çalışması | % 0 | |
Makale Kritik | % 0 | |
Makale Yazma | % 0 | |
Modül Grup Çalışması | % 0 | |
Beyin Fırtınası | % 0 | |
Rol Oynama + Dramatize Etme | % 0 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışma | % 0 | |
Ön Çalışma, Pekiştirme | % 0 | |
Uygulama Tekrarı vb. | % 0 | |
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) | % 0 | |
Proje Hazırlama + Sunma | % 0 | |
Rapor Hazırlama + Sunma | % 0 | |
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma | % 0 | |
Sözlü Sınav | % 0 | |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Rapor Teslimi | % 0 | |
Bütünleme | % 0 | |
Kanaat Notu | % 0 | |
Kurul-Committee | % 0 | |
Yazma Ödev Dosyası | % 0 | |
Portfolyo | % 0 | |
Take-Home Sınav | % 0 | |
Seyir Defteri | % 0 | |
Tartışma | % 0 | |
Katılım | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Süresi | 14 | 42 |
Laboratuvar | ||
Uygulama | ||
Uygulama Sınavı | ||
Derse Özgü Staj | ||
Alan Çalışması | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 14 |
Makale Kritik | 14 | 14 |
Makale Yazma | 14 | 14 |
Modül Grup Çalışması | ||
Beyin Fırtınası | ||
Rol Oynama + Dramatize Etme | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön Çalışma, Pekiştirme, Uygulama Tekrarı Vb.) | ||
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) | 14 | 14 |
Proje Hazırlama + Sunma | ||
Rapor Hazırlama + Sunma | ||
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma | 14 | 14 |
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınavlara Hazırlanma | 14 | 28 |
ARA SINAV (Vize) | 1 | 1 |
Genel Sınava Hazırlanma | 14 | 42 |
GENEL SINAV (Final) | 1 | 1 |
Katılım | ||
Tartışma | ||
Portfolyo | ||
Take-Home Sınav | ||
Seyir Defteri | ||
Toplam İş Yükü | 184 | |
AKTS (30 saat = 1 AKTS ) | 6 |