GASTRONOMI VE MUTFAK SANATLARI (İNGILIZCE)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: ING 112
Ders İsmi: English-I
Ders Yarıyılı: 1. Yarıyıl / Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 2 3 3
Öğretim Dili: EN
Ders Koşulu: Yok
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Düzeyi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersi Veren(ler): Öğr.Gör. Elif Nur ALTUNTAŞ

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: This course targets to improve students’ reading and critical thinking skills in English. The basis of the coursework includes the fundamental components of critical reading and thinking skills such as synthesizing, summarizing and responding to the different genres of text with unique perspectives.
Dersin Hedefi: Students know different literary genres and how to approach them.
Students identify the literary tools that enhance the meaning in English.
Students can introduce their ideas supported by textual clues.
Students can use contemporary issues to exemplify their arguments.
Students can analyze different characters and events from more than one perspective.
Students can convey their arguments through organized reflection papers and critical essays.
Students can integrate complicated grammar structures and literary tools to written and spoken discourses.
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze

Öğrenme Kazanımları

Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
Yetkinlikler (Bağımsız çalışabilme, sorumluluk alabilme, öğrenme, alana özgü, iletişim ve sosyal yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)

Ders Akış Planı

Hafta Konu
Ön Hazırlık Pekiştirme
1) Introduction: Course Requirements & Academic Integrity Introduction to the Critical Thinking (Exercises)
2) Creativity & Pop Culture “Caption This” Game Critical Thinking (Alternative History – Story Creation)
3) Fact vs Opinion Problem Solving Developing Arguments
4) Reading Strategies & Exercises Short Story Reading (Oscar Wilde – The Happy Prince) (Discussion) & Summarizing
5) Train of Tall Tales Short Story Reading (Monique Proulx – Public Transit) & Writing a Reflection Paper & Critical Essay
6) Discussions on excerpts from selected novels & plays (Jonathan Swift – A Modest Proposal)
7) Discussions on excerpts from selected novels & plays (Toni Morrison – The Bluest Eye)
8) Discussions on excerpts from selected novels & plays (Toni Morrison – The Bluest Eye)
9) Movie (The Boy in the Stripped Pyjamas) & Discussion
10) Movie (Never Let Me Go) & Critical Essay
11) Discussions on excerpts from selected novels & plays (Edward Albee – The Zoo Story)
12) Reading Poetry & Reflection Paper (Sylvia Plath – The Colossus)
13) Reading Poetry & Reflection Paper (Ezra Pound – Fan-Piece for Her Imperial Lord )
14) Revision Exercises & Lecture on "The Final Portfolio"
15) Revision Exercises & Lecture on "The Final Portfolio"
16) Revision Exercises & Lecture on "The Final Portfolio"
Diğer Kaynaklar: Albee, E. (1959). The Zoo Story. Retrieved from www.gutenberg.org

Herman, M. (Director). (2008). The Boy in the Striped Pajamas [Motion Picture].

Morrison, T. (2019). Autumn. In T. Morrison, The Bluest Eye (pp. 3-49). London: Vintage - Penguin Random House LLC.

Plath, S. (1962). The Colossus. In S. Plath, The Colossus and Other Poems. Penguin Random House LLC.

Pound, E. (1914). Fan-Piece for Her Imperial Lord. In Various, Des Imagistes (p. 45). New York: Albert and Charles Boni.

Proulx, M. (1997). Public Transit. In M. Proulx, Aurora Montralis: Stories (M. Cohen, Trans., p. 545). Toronto: Douglas&Mclntyre.

Romanek, M. (Director). (2010). Never Let Me Go [Motion Picture].

Swift, J. (2010, 1729). A Modest Proposal. In C. Fabricant, & R. Mahony (Eds.), Swift's Irish Writings: Selected Prose and Poetry (pp. 122-131). New York: Palgrave Macmillan.

Wilde, O. (1910). The Happy Prince and Other Tales (7 ed.). London: David Nutt.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Ders Öğrenme Kazanımları
Program Kazanımları
1) Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını ve mutfak araç gereçlerini tanır.
2) Bir yiyecek-içecek işletmesindeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını tanımlar.
3) Çalışma ortamındaki iş güvenliği kurallarını tanımlar.
4) Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
5) Yaratıcı menüler geliştirir
6) Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
7) Milli mutfak kültürünü tanıyarak tanıtımını yapar.
8) Mesleki etik ve sağlık kuralları çerçevesinde menüler tasarlar.
9) Mutfakta yemeğin reçetesinden sunumuna kadar her konuda sorumluluk alır.
10) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştir, bilgiyi etkin bir biçimde kullanır.
11) Türkçeyi doğru kullanarak anadiline hakim olur.
12) Ekip çalışması ve zaman yönetimi kavramlarını tanır.
13) Yemek pişirme tekniklerini geliştirir.
14) Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin pazarlama ve maliyet analizi gibi iktisadi faaliyetlerini yürütür.

Ders Öğretme, Öğrenme Yöntemleri

Soru-Cevap
Vaka Problemi Çözdürme/ Drama-Rol/ Vaka Yönetimi
Laboratuvar
Sayısal Problem Çözme
Alan çalışması
Grup Çalışması / Ödevi
Bireysel Ödev
WEB Tabanlı Öğrenme
Staj
Yerinde Uygulama
Proje Hazırlama
Rapor Yazma
Seminer
Süpervizyon
Sosyal Faaliyet
Mesleki Faaliyet
Mesleki Gezi
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)
Okuma
Tez Hazırlama
Arazi Çalışması
Öğrenci Kulüp ve Konseyi Faaliyetleri
Diğer
Logbook
Röportaj ve sözlü görüşme
Araştırma
Film izleme
Kaynakça oluşturma
Sözlü, yazılı ve görsel bilgi üretme
Fotoğraf çekimi
Eskiz çizimi
Harita üzerinde işaretleme
Harita okuma
Doku örneği alma
Malzeme arşivi oluşturma
Kendi fikrini ve çalışmalarını sunma ve sergileme

Değerlendirmeye Sistemi

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 28 % 15
Laboratuar % 0
Uygulama % 0
Uygulama Sınavı % 0
Küçük Sınavlar % 0
Ödev % 0
Sunum % 0
Projeler % 0
Derse Özgü Staj % 0
Alan Çalışması % 0
Makale Kritik % 0
Makale Yazma % 0
Modül Grup Çalışması % 0
Beyin Fırtınası % 0
Rol Oynama + Dramatize Etme % 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma % 0
Ön Çalışma, Pekiştirme % 0
Uygulama Tekrarı vb. % 0
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) % 0
Proje Hazırlama + Sunma % 0
Rapor Hazırlama + Sunma % 0
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma % 0
Sözlü Sınav % 0
Ara Sınavlar 2 % 25
Final 1 % 60
Rapor Teslimi % 0
Bütünleme % 0
Kanaat Notu % 0
Kurul-Committee % 0
Yazma Ödev Dosyası % 0
Portfolyo % 0
Take-Home Sınav % 0
Seyir Defteri % 0
Tartışma % 0
Katılım % 0
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Süresi 14 23
Laboratuvar
Uygulama 5 5
Uygulama Sınavı
Derse Özgü Staj
Alan Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Makale Kritik
Makale Yazma
Modül Grup Çalışması
Beyin Fırtınası 3 3
Rol Oynama + Dramatize Etme 1 2
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön Çalışma, Pekiştirme, Uygulama Tekrarı Vb.) 8 16
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) 8 16
Proje Hazırlama + Sunma
Rapor Hazırlama + Sunma
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma
Sözlü Sınav
Ara Sınavlara Hazırlanma 2 6
ARA SINAV (Vize) 1 2
Genel Sınava Hazırlanma 8 16
GENEL SINAV (Final) 1 1
Katılım
Tartışma
Portfolyo
Take-Home Sınav
Seyir Defteri
Toplam İş Yükü 90
AKTS (30 saat = 1 AKTS ) 3