|
|
Bilgi
(Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Mikroorganizmaların genel ve ayırt edici özelliklerini kavrar.
|
2) Bakteri üreme, genetik ve kimyasını bilir.
|
3) Parazit virüsler hakkında bilgi sahibidir.
|
4) Bağışıklık sistemini bilir.
|
5) Gıda zehirlenmeleri ile ilgili genel bilgileri kavrar.
|
6) Mikrobiyoloji laboratuvarında bulunan mikroskop çeşitlerinin ve diğer cihaz ve
aletlerin kullanım alanlarını bilir.
|
Beceriler
(Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Mikroorganizmaların genetik sistemlerini açıklar.
|
2) GRAM boyaları uygular.
|
3) Antimikrobiyal ajanların etki mekanizmalarını ve mikroorganizmaların onlara karşı geliştirdikleri direnç mekanizmalarını açıklar.
|
4) Bağışıklık hücrelerini sınıflandırır.
|
5) Besin olarak kullanılan kimyasal yapıları ve insan beslenmesinin farklı koşullarda
nasıl gerçekleştiğini derinlemesine bilir, bunun için uygun kaynakları kullanır.
|
Yetkinlikler
(Bağımsız çalışabilme, sorumluluk alabilme, öğrenme, alana özgü, iletişim ve sosyal yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
|
1) Hastalıkların bulaşma yolları ve hastalıklardan korunma yöntemleri hakkında bilgi
sahibi olur.
|
2) Mikrobiyolojik tanı yöntemlerini kavrar.
|
3) Gram boyama hakkında bilgi sahibi olur.
|
4) Meslek içi ve meslekler arası iletişim kurabilir ve multidisipliner çalışmalarda en
uygun ve güncel teknikleri alanına uygulayabilir.
|
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
Pekiştirme |
1) |
Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi
Tanıma ve Sınıflandırma
Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi
"Bakterilerin Üremesi ve Genetiği
Hastalıkların Bulaşma Yolları Ve Normal Flora"
Vucudumuzun Bağışıklık Sistemi ve Antibiyotikler
Aşılar ve Serumlar
İntrauterin Enfeksiyonlar I
İntrauterin Enfeksiyonlar II
Hastane Enfeksiyonları
Gıda Zehirlenmeleri
Bakteriyel Gıda Zehirlenmeleri
Paraziter Gıda Zehirlenmeleri
Virüs Enfeksiyonları
|
1) |
Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi
|
1) |
Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi
Tanıma ve Sınıflandırma
Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi
"Bakterilerin Üremesi ve Genetiği
Hastalıkların Bulaşma Yolları Ve Normal Flora"
Vucudumuzun Bağışıklık Sistemi ve Antibiyotikler
Aşılar ve Serumlar
İntrauterin Enfeksiyonlar I
İntrauterin Enfeksiyonlar II
Hastane Enfeksiyonları
Gıda Zehirlenmeleri
Bakteriyel Gıda Zehirlenmeleri
Paraziter Gıda Zehirlenmeleri
Virüs Enfeksiyonları
|
2) |
tanıma ve Sınıflandırma |
2) |
Tanıma ve Sınıflandırma |
2) |
Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi
Tanıma ve Sınıflandırma
Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi
"Bakterilerin Üremesi ve Genetiği
Hastalıkların Bulaşma Yolları Ve Normal Flora"
Vucudumuzun Bağışıklık Sistemi ve Antibiyotikler
Aşılar ve Serumlar
İntrauterin Enfeksiyonlar I
İntrauterin Enfeksiyonlar II
Hastane Enfeksiyonları
Gıda Zehirlenmeleri
Bakteriyel Gıda Zehirlenmeleri
Paraziter Gıda Zehirlenmeleri
Virüs Enfeksiyonları
|
3) |
Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi
Tanıma ve Sınıflandırma
Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi
"Bakterilerin Üremesi ve Genetiği
Hastalıkların Bulaşma Yolları Ve Normal Flora"
Vucudumuzun Bağışıklık Sistemi ve Antibiyotikler
Aşılar ve Serumlar
İntrauterin Enfeksiyonlar I
İntrauterin Enfeksiyonlar II
Hastane Enfeksiyonları
Gıda Zehirlenmeleri
Bakteriyel Gıda Zehirlenmeleri
Paraziter Gıda Zehirlenmeleri
Virüs Enfeksiyonları
|
3) |
Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi
|
3) |
Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi
Tanıma ve Sınıflandırma
Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi
|
4) |
Bakterilerin Üremesi ve Genetiği |
4) |
Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi
Tanıma ve Sınıflandırma
Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi
"Bakterilerin Üremesi ve Genetiği
Hastalıkların Bulaşma Yolları Ve Normal Flora"
Vucudumuzun Bağışıklık Sistemi ve Antibiyotikler
Aşılar ve Serumlar
İntrauterin Enfeksiyonlar I
İntrauterin Enfeksiyonlar II
Hastane Enfeksiyonları
Gıda Zehirlenmeleri
Bakteriyel Gıda Zehirlenmeleri
Paraziter Gıda Zehirlenmeleri
Virüs Enfeksiyonları
|
5) |
Vücudumuzun Bağışıklık Sistemi ve Antibiyotikler |
5) |
Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi
Tanıma ve Sınıflandırma
Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi
"Bakterilerin Üremesi ve Genetiği
Hastalıkların Bulaşma Yolları Ve Normal Flora"
Vucudumuzun Bağışıklık Sistemi ve Antibiyotikler
Aşılar ve Serumlar
İntrauterin Enfeksiyonlar I
İntrauterin Enfeksiyonlar II
Hastane Enfeksiyonları
Gıda Zehirlenmeleri
Bakteriyel Gıda Zehirlenmeleri
Paraziter Gıda Zehirlenmeleri
Virüs Enfeksiyonları
|
6) |
Aşılar ve Serumlar |
6) |
Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi
Tanıma ve Sınıflandırma
Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi
"Bakterilerin Üremesi ve Genetiği
Hastalıkların Bulaşma Yolları Ve Normal Flora"
Vucudumuzun Bağışıklık Sistemi ve Antibiyotikler
Aşılar ve Serumlar
İntrauterin Enfeksiyonlar I
İntrauterin Enfeksiyonlar II
Hastane Enfeksiyonları
Gıda Zehirlenmeleri
Bakteriyel Gıda Zehirlenmeleri
Paraziter Gıda Zehirlenmeleri
Virüs Enfeksiyonları
|
7) |
İntrauterin Enfeksiyonlar I
|
7) |
Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi
Tanıma ve Sınıflandırma
Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi
"Bakterilerin Üremesi ve Genetiği
Hastalıkların Bulaşma Yolları Ve Normal Flora"
Vucudumuzun Bağışıklık Sistemi ve Antibiyotikler
Aşılar ve Serumlar
İntrauterin Enfeksiyonlar I
İntrauterin Enfeksiyonlar II
Hastane Enfeksiyonları
Gıda Zehirlenmeleri
Bakteriyel Gıda Zehirlenmeleri
Paraziter Gıda Zehirlenmeleri
Virüs Enfeksiyonları
|
8) |
İntrauterin Enfeksiyonlar II |
8) |
Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi
Tanıma ve Sınıflandırma
Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi
"Bakterilerin Üremesi ve Genetiği
Hastalıkların Bulaşma Yolları Ve Normal Flora"
Vucudumuzun Bağışıklık Sistemi ve Antibiyotikler
Aşılar ve Serumlar
İntrauterin Enfeksiyonlar I
İntrauterin Enfeksiyonlar II
Hastane Enfeksiyonları
Gıda Zehirlenmeleri
Bakteriyel Gıda Zehirlenmeleri
Paraziter Gıda Zehirlenmeleri
Virüs Enfeksiyonları
|
9) |
Hastane Enfeksiyonları |
9) |
Mikrobiyolojinin Tanımı ve Tarihçesi
Tanıma ve Sınıflandırma
Bakterilerin Kimyasal Yapısı ve Beslenmesi
"Bakterilerin Üremesi ve Genetiği
Hastalıkların Bulaşma Yolları Ve Normal Flora"
Vucudumuzun Bağışıklık Sistemi ve Antibiyotikler
Aşılar ve Serumlar
İntrauterin Enfeksiyonlar I
İntrauterin Enfeksiyonlar II
Hastane Enfeksiyonları
Gıda Zehirlenmeleri
Bakteriyel Gıda Zehirlenmeleri
Paraziter Gıda Zehirlenmeleri
Virüs Enfeksiyonları
|
10) |
Gıda Zehirlenmeleri |
11) |
Bakteriyel Gıda Zehirlenmeleri |
12) |
Paraziter Gıda Zehirlenmeleri
|
13) |
Virüs Enfeksiyonları |
Diğer Kaynaklar: |
* Basic Medical Microbiology F.Boyd ;G.Hoerl
* Hemşireler İçin MİKROBİYOLOJİ Doç.Dr.Mustafa Altındiş
* Bulaşıcı Hastalıklar Hemşireliği Prof.Dr. Gülay Görak |
|
Soru-Cevap |
|
Vaka Problemi Çözdürme/ Drama-Rol/ Vaka Yönetimi |
|
Laboratuvar |
|
Sayısal Problem Çözme |
|
Alan çalışması |
|
Grup Çalışması / Ödevi |
|
Bireysel Ödev |
|
WEB Tabanlı Öğrenme |
|
Staj |
|
Yerinde Uygulama |
|
Proje Hazırlama |
|
Rapor Yazma |
|
Seminer |
|
Süpervizyon |
|
Sosyal Faaliyet |
|
Mesleki Faaliyet |
|
Mesleki Gezi |
|
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.) |
|
Okuma |
|
Tez Hazırlama |
|
Arazi Çalışması |
|
Öğrenci Kulüp ve Konseyi Faaliyetleri |
|
Diğer |
|
Logbook |
|
Röportaj ve sözlü görüşme |
|
Araştırma |
|
Film izleme |
|
Kaynakça oluşturma |
|
Sözlü, yazılı ve görsel bilgi üretme |
|
Fotoğraf çekimi |
|
Eskiz çizimi |
|
Harita üzerinde işaretleme |
|
Harita okuma |
|
Doku örneği alma |
|
Malzeme arşivi oluşturma |
|
Kendi fikrini ve çalışmalarını sunma ve sergileme |
|