BESLENME VE DIYETETIK | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | BES706 | ||||||||
Ders İsmi: | Diyabet ve Beslenme | ||||||||
Ders Yarıyılı: | 6. Yarıyıl / Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | Yok | ||||||||
Dersin Türü: | Alan İçi Seçmeli | ||||||||
Dersin Düzeyi: |
|
||||||||
Dersi Veren(ler): | Ceren İşeri |
Dersin Amacı: | Diyabet, dünyada sıklığı giderek artan kronik bir hastalıktır ve tıbbi beslenme tedavisinin dahil edildiği yaşam tarzı değişikliği diyabet yönetimin temel taşıdır. Dersin amacı diyabet tedavisinde kullanılan kanıta dayalı yaklaşımların tanınması, bireye özgü tıbbi beslenme tedavisi seçeneklerinin tartışılması ve pratik uygulamaların yapılmasıdır. Öğrencilere diyabetli bireyde beslenme tedavisi ve eğitimi konusunda bilgi ve beceri kazandırmak, Ulusal ve Uluslaraası Kılavzular ışığında mevcut gelişmeleri aktarmak hedeflenmektedir. |
Dersin Hedefi: | Diyabette tıbbi beslenme tedavisinin önemi ve etkinliği açıklanır. Diyabet yönetiminde multidisipliner yaklaşımın önemi ve etkinliği açıklanır. Diyabet tedavisinde kullanılabilecek kanıta dayalı beslenme modelleri açıklanır. Yeni tanı almış diyabetli ve spesifik popülasyona yaklaşım metodlarını kanıta dayalı olarak açıklar |
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze |
Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.) | ||
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.) | ||
Yetkinlikler (Bağımsız çalışabilme, sorumluluk alabilme, öğrenme, alana özgü, iletişim ve sosyal yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.) | ||
1) Diyabet epidemiyolojisi ve diyabetin önemi konusunda bilgi sahibi olur.
Diyabette ve diyabetten korunmada beslenmenin önemini güncel veriler ışığında kavrar.
Diyabet diyetisyenliği konusunda bilgi sahibi olur
Diyabette medikal tedavi ile uyumlu beslenme önerileri konusunda bilgi sahibi olur.
Diyabette multidipliner yaklaşımın önemin kavrar.
Diyabet diyetisyenliğinin ve mevcut literatürün gelişime katkıda bulunacak çalışmaların planlanması ve yürütülmesi konusunda fikir ve bilgi sahibi olur.
|
Hafta | Konu | ||
1) | 1. Diyabet nedir? Diyabet türleri nelerdir? | ||
2) | 2. Diyabetin medikal tedavi | ||
3) | 3. Yeni tanı almış diyabetliye yaklaşım | ||
4) | 4. Yeni tanı almış diyabetliye beslenme önerileri | ||
5) | 5. Diyabette tedavisinde beslenme modelleri | ||
6) | 6. İnsülin kullanan hastanın beslenmesi | ||
7) | Karbonhidrat sayımı ve diyabet yönetimi | ||
8) | Ara sınav | ||
9) | 9. Karbonhidrat sayımı 1. Basamak | ||
10) | 10. Karbonhidrat sayımı 2. Basamak | ||
11) | 11. Karbonhidrat sayımı 3. Basamak | ||
12) | 12. Diyabet Tedavisinde Multidispliner Yaklaşım (hekim gözüyle diyabet) | ||
13) | 13. Diyabet Tedavisinde Multidispliner Yaklaşım (diyabet hemşiresinin gözünden diyabet) | ||
14) | 14. Diyabet Tedavisinde Multidispliner Yaklaşımın (egzersiz uzmanı gözünden diyabet ve egzersiz) | ||
15) | Spesifik popülasyonlar için dİyabette beslenme tedavisi | ||
16) | Final sınavı | ||
|
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||||||||
1) Beslenme ve tıp bilimleri ile ilgili temel kavramları bilir | 3 | ||||||||||||||
2) Beslenme ve besinlerin sağlıkla çift yönlü ilişkisini bilir. | 2 | ||||||||||||||
3) Gıda, beslenme ve sağlık mevzuatını bilir | 3 | ||||||||||||||
4) Yeterli mesleki terminoloji bilgisine sahiptir | 3 | ||||||||||||||
5) Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | 3 | ||||||||||||||
6) Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | 3 | ||||||||||||||
7) Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | 3 | ||||||||||||||
8) Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | 3 | ||||||||||||||
9) En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | 3 | ||||||||||||||
10) Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | 3 | ||||||||||||||
11) Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişimi öğrenir | 3 | ||||||||||||||
12) Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | 3 | ||||||||||||||
13) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür | 3 | ||||||||||||||
14) Hasta yakınları, doktorlar ve meslektaşları ile etkin iletişim kurabilir, bilgi verici olur. | 3 | ||||||||||||||
15) Beslenme ve diyetetik uygulamalarında görev, hak ve sorumluluklarına ilişkin mevzuat ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. Edindiği bilgi ve becerilerle beslenme ve diyetetik alanındaki hizmetin örgütlenmesi, yürütülmesi, değerlendirilmesi konusunda bireysel ve ekip üyesi olarak kalite yönetimi ve süreçleri çerçevesinde sorumluluk alır. | 3 |
Soru-Cevap | |
Vaka Problemi Çözdürme/ Drama-Rol/ Vaka Yönetimi | |
Laboratuvar | |
Sayısal Problem Çözme | |
Alan çalışması | |
Grup Çalışması / Ödevi | |
Bireysel Ödev | |
WEB Tabanlı Öğrenme | |
Staj | |
Yerinde Uygulama | |
Proje Hazırlama | |
Rapor Yazma | |
Seminer | |
Süpervizyon | |
Sosyal Faaliyet | |
Mesleki Faaliyet | |
Mesleki Gezi | |
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.) | |
Okuma | |
Tez Hazırlama | |
Arazi Çalışması | |
Öğrenci Kulüp ve Konseyi Faaliyetleri | |
Diğer | |
Logbook | |
Röportaj ve sözlü görüşme | |
Araştırma | |
Film izleme | |
Kaynakça oluşturma | |
Sözlü, yazılı ve görsel bilgi üretme | |
Fotoğraf çekimi | |
Eskiz çizimi | |
Harita üzerinde işaretleme | |
Harita okuma | |
Doku örneği alma | |
Malzeme arşivi oluşturma | |
Kendi fikrini ve çalışmalarını sunma ve sergileme |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | % 0 | |
Laboratuar | % 0 | |
Uygulama | % 0 | |
Uygulama Sınavı | % 0 | |
Küçük Sınavlar | % 0 | |
Ödev | % 0 | |
Sunum | % 0 | |
Projeler | % 0 | |
Derse Özgü Staj | % 0 | |
Alan Çalışması | % 0 | |
Makale Kritik | % 0 | |
Makale Yazma | % 0 | |
Modül Grup Çalışması | % 0 | |
Beyin Fırtınası | % 0 | |
Rol Oynama + Dramatize Etme | % 0 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışma | % 0 | |
Ön Çalışma, Pekiştirme | % 0 | |
Uygulama Tekrarı vb. | % 0 | |
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) | % 0 | |
Proje Hazırlama + Sunma | % 0 | |
Rapor Hazırlama + Sunma | % 0 | |
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma | % 0 | |
Sözlü Sınav | % 0 | |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Rapor Teslimi | % 0 | |
Bütünleme | % 0 | |
Kanaat Notu | % 0 | |
Kurul-Committee | % 0 | |
Yazma Ödev Dosyası | % 0 | |
Portfolyo | % 0 | |
Take-Home Sınav | % 0 | |
Seyir Defteri | % 0 | |
Tartışma | % 0 | |
Katılım | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Süresi | 14 | 14 |
Laboratuvar | ||
Uygulama | ||
Uygulama Sınavı | ||
Derse Özgü Staj | ||
Alan Çalışması | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | ||
Makale Kritik | ||
Makale Yazma | ||
Modül Grup Çalışması | 16 | 16 |
Beyin Fırtınası | ||
Rol Oynama + Dramatize Etme | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön Çalışma, Pekiştirme, Uygulama Tekrarı Vb.) | 16 | 16 |
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) | 16 | 32 |
Proje Hazırlama + Sunma | ||
Rapor Hazırlama + Sunma | ||
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınavlara Hazırlanma | 7 | 7 |
ARA SINAV (Vize) | 1 | 1 |
Genel Sınava Hazırlanma | 16 | 16 |
GENEL SINAV (Final) | 1 | 1 |
Katılım | ||
Tartışma | ||
Portfolyo | ||
Take-Home Sınav | ||
Seyir Defteri | ||
Toplam İş Yükü | 103 | |
AKTS (30 saat = 1 AKTS ) | 3 |