NUTRITION AND DIETETICS
Bachelor TR-NQF-HE: Level 6 QF-EHEA: First Cycle EQF-LLL: Level 6

General Information about the Course

Course Code: BES203
Course Title: Food Chemistry and Analysis -I
Course Semester: 3. Semester / Fall
Course Credits:
Theoretical Practical Credit ECTS
3 3 4 6
Language of instruction: TR
Prerequisite of the course: BES101 - Beslenme İlkeleri-I | BES102 - Beslenme İlkeleri-II
Type of course: Necessary
Level of course:
Bachelor TR-NQF-HE:6. Master`s Degree QF-EHEA:First Cycle EQF-LLL:6. Master`s Degree
Course Lecturer(s): Dr. Öğr. Üyesi Heysem Suat BATU

Purpose and content of the course

Course Objectives: Besin kimyası ve analizlerine yönelik temel kavram ve uygulamaları besinlerin duyusal değerlendirilmesi, besinin yapısında oluşan değişimleri gözlemeye yönelik pratik uygulamaları hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.
Course Objective: Besinlerin makro besin ögeleri olan karbonhidrat, protein ve yağların verdikleri kimyasal tepkimeleri deneyler ile göstermek, kantitatif analizler ile protein ve yağ tayini yapmak, enzim aktivitesini etkileyen etmenleri deneyler ile göstermek, pigmentler ve tat-koku bileşenlerinin verdiği kimyasal tepkimeleri deneyler ile göstermektir.
Mode of Delivery: Face to face

Learning Outcomes

Knowledge (Described as Theoritical and/or Factual Knowledge.)
  1) Çözeltiler ve kolloid sistemleri kavrayabilir. Besinlerin kalitesini etkileyen kimyasal ve fiziksel reaksiyonları anlayabilir. Besinlerin yapısını, depolama, üretim, pişirme ve hazırlama süreçlerinde yapılarındaki değişimleri ve besin analiz yöntemlerini beslenme ile ilişkilendirebilir.
Skills (Describe as Cognitive and/or Practical Skills.)
  1) Besinle ilgili temel analizlerin ilkesini kavrayabilir,besin analizlerinde temel nitel/nicel yöntemleri kullanabilir,analiz sonuçlarını değerlendirerek yazılı ve sözlü olarak açıklayabilir.
Competences (Described as "Ability of the learner to apply knowledge and skills autonomously with responsibility", "Learning to learn"," Communication and social" and "Field specific" competences.)
  1) Besin olarak kullanılan kimyasal yapıları ve insan beslenmesinin farklı koşullarda nasıl gerçekleştiğini derinlemesine bilir, bunun için uygun kaynakları kullanır.Beslenme bilimlerinde araştırma yapabilme yeterliliklerini kullanır.

Course Topics

Week Subject
Related Preparation Pekiştirme
1) Besin Kimyasına genel giriş ve laboratuvar tanıtımı
2) Kolloid sistem uygulamaları
3) Karbonhidratlar ve laboratuvar uygulaması-I
4) Karbonhidratlar ve laboratuvar uygulaması-II
5) Proteinler ve laboratuvar uygulaması-I
6) Proteinler ve laboratuvar uygulaması-II
7) Besinlerdeki Su ve Önemi
8) Ara Sınav
9) Lipidler ve laboratuvar uygulaması-I
10) Lipidler ve laboratuvar uygulaması-II
11) Enzimler ve ilgili uygulamalar
12) Pigmentler ve ilgili uygulamalar
13) Tat ve koku bileşikleri ve ilgili uygulamalar
14) Isıl işlemle oluşan mutajenler
15) Düşük kalorili besinler ve laboratuvar uygulaması
16) Final sınavı
References: Prof. Dr. Mehmet Demirci, Gıda Kimyası, Ekin Kitabevi Yayınları, 2020.
American Association of Cereal Chemist; http://www.scisoc.org:80/aacc/
De Man JM.; Princeples of Food Chemistry, Third Edition, Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York, 1999.
Fennema OR (Ed.), Food Chemistry, 3’rd Edition, Marcel Dekker Inc, 1996.
Weaver C.; The Food Chemistry Laboratory,CRC Press, Boca Raton, 1996.
Güncel makaleler

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

No Effect 1 Lowest 2 Average 3 Highest
       
Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

Program Outcomes
1) xxx 3 3 3
2) xxx 3 3 3
3) xxx 3 3 3
4) xxx 2 3 3
5) xxx 3 2 3
6) xxx 3 3 3
7) xxx 3 3 3
8) xxx 3 3 3
9) xxx 3 3 3
10) xxx 3 3 3
11) xxx 3 3 3
12) xxx 3 3 2
13) xxx 3 3 3
14) xxx 2 3 3
15) xxx 3 2 3

Course Teaching, Learning Methods

Q & A
Case Problem Solving/ Drama- Role/ Case Management
Laboratory
Quantitative Problem Solving
Fieldwork
Group Study / Assignment
Individual Assignment
WEB-based Learning
Internship
Practice in Field
Project Preparation
Report Writing
Seminar
Supervision
Social Activity
Occupational Activity
Occupational Trip
Application (Modelling, Design, Model, Simulation, Experiment et.)
Reading
Thesis Preparation
Field Study
Student Club and Council Activities
Other
Logbook
Interview and Oral Conversation
Research
Watching a movie
Bibliography preparation
Oral, inscribed and visual knowledge production
Taking photographs
Sketching
Mapping and marking
Reading maps
Copying textures
Creating a library of materials
Presentation

Evaluation System

Semester Requirements Number of Activities Level of Contribution
Attendance % 0
Laboratory % 0
Application % 0
Practice Exam % 0
Quizzes % 0
Homework Assignments % 0
Presentation % 0
Project % 0
Special Course Internship (Work Placement) % 0
Field Study % 0
Article Critical % 0
Article Writing % 0
Module Group Study % 0
Brainstorming % 0
Role Playing + Dramatizing % 0
Out of Class Study % 0
Preliminary Work, Reinforcement % 0
Application Repetition etc. % 0
Homework (reading, writing, watching movies, etc.) % 0
Project Preparation + Presentation % 0
Report Preparation + Presentation % 0
Presentation / Seminar Preparation + Presenting % 0
Oral examination % 0
Midterms 1 % 40
Final 1 % 60
Report Submission % 0
Bütünleme % 0
Kanaat Notu % 0
Committee % 0
Yazma Ödev Dosyası % 0
Portfolio % 0
Take-Home Exam % 0
Logbook % 0
Discussion % 0
Participation % 0
total % 100
PERCENTAGE OF SEMESTER WORK % 40
PERCENTAGE OF FINAL WORK % 60
total % 100

Calculation of Workload and ECTS Credits

Activities Number of Activities Workload
Course Hours 14 42
Laboratory 14 42
Application
Practice Exam 2 2
Special Course Internship (Work Placement)
Field Work
Study Hours Out of Class 14 42
Article Critical
Article Writing
Module Group Study
Brainstorming
Role Playing + Dramatizing
Out-of-Class Study (Pre-study, Reinforcement, Practice Review, etc.)
Homework (reading, writing, watching movies, etc.) 4 12
Project Preparation + Presentation
Report Preparation + Presentation
Presentation / Seminar Preparation + Presenting
Oral examination
Preparing for Midterm Exams 7 14
MIDTERM EXAM (Visa) 1 1
Preparing for the General Exam 14 28
GENERAL EXAM (Final) 1 1
Participation
Discussion
Portfolio
Take-Home Exam
Logbook
Total Workload 184
ECTS (30 saat = 1 AKTS ) 6