GASTRONOMI VE MUTFAK SANATLARI | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | IKU 946 | ||||||||
Ders İsmi: | İspanyolca I | ||||||||
Ders Yarıyılı: | 8. Yarıyıl / Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | Yok | ||||||||
Dersin Türü: | Alan Dışı Seçmeli | ||||||||
Dersin Düzeyi: |
|
||||||||
Dersi Veren(ler): | ASLI YILDIZCAN |
Dersin Amacı: | Dersin amacı öğrencilerin İspanyolca okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerilerini geliştirmek, bu becerileri gerçek hayata uyarlayabilmektir. Ders kapsamında sınıf içi etkinliklerle öğrenme süreci pekiştirilecektir. |
Dersin Hedefi: | Derslerde öğrencilerin İspanyolcayı kullanarak kendilerini hem sözlü hem yazılı olarak en iyi şekilde ifade etmeleri, hem kendi başlarına hem de grup içerisinde çalışmalar yaparak eleştirel düşünmeleri hedeflenmektedir. |
Dersin Veriliş Şekli: | E-Öğrenme |
Bilgi (Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.) | ||
1) Dilin mantığını kavrayabilme.
|
||
2) Diller arası bağlantı kurabilme. |
||
3) Dili gerçek iletişim aracı olarak kullanabilme. |
||
4) Okuduğundan ve dinlediğinden edindiği bilgiyi kendi cümleleri ile akıcı olarak anlatabilme. |
||
Beceriler (Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.) | ||
Yetkinlikler (Bağımsız çalışabilme, sorumluluk alabilme, öğrenme, alana özgü, iletişim ve sosyal yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.) |
Hafta | Konu | ||
1) | Genel tekrar ( los verbos en presente, los adjetivos posesivos, las horas y ejercicios de vocabulario) | ||
2) | Günlük rutinler hakkında konuşma, refleksif fiiller. | ||
3) | Gastronomi alışkanlıkları hakkında konuşma, yeni terimler öğrenme. | ||
4) | Üniteye bağlı olarak "poner" ve "traer" fiillerinin kullanımı. | ||
5) | Adres tarifi verme ve yaşanılan yeri tarif etme. | ||
6) | Niceleyiciler (bazıları, hiçbiri, çoğu...) | ||
7) | Yakın geçmiş zaman (düzenli fiiller) | ||
8) | Ara sınav | ||
9) | Yakın geçmiş zaman (düzensiz fiiller) | ||
10) | -Empezar a + infinitivo -Ir/irse fillerinin kullanımı. | ||
11) | - Desde/ desde hace/ hace..que - Geçmiş zaman zarfları. | ||
12) | - Karşılaştırma sıfatları - Edatlar | ||
13) | - İyelik zamirleri, - Ser ve estar fiillerinin kullanımı | ||
14) | Öğrenilen konuların gözden geçirilmesi, final sınavına hazırlık. | ||
|
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||||
1) Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını ve mutfak araç gereçlerini tanır. | ||||||||||||||||
1) aaa | ||||||||||||||||
2) bbb | ||||||||||||||||
2) Bir yiyecek-içecek işletmesindeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını tanımlar. | ||||||||||||||||
3) Çalışma ortamındaki iş güvenliği kurallarını tanımlar. | ||||||||||||||||
4) Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir. | ||||||||||||||||
5) Yaratıcı menüler geliştirir | ||||||||||||||||
6) Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir. | ||||||||||||||||
7) Milli mutfak kültürünü tanıyarak tanıtımını yapar. | ||||||||||||||||
8) Mesleki etik ve sağlık kuralları çerçevesinde menüler tasarlar. | ||||||||||||||||
9) Mutfakta yemeğin reçetesinden sunumuna kadar her konuda sorumluluk alır. | ||||||||||||||||
10) Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum geliştir, bilgiyi etkin bir biçimde kullanır. | ||||||||||||||||
11) Türkçeyi doğru kullanarak anadiline hakim olur. | ||||||||||||||||
12) Ekip çalışması ve zaman yönetimi kavramlarını tanır. | ||||||||||||||||
13) Yemek pişirme tekniklerini geliştirir. | ||||||||||||||||
14) Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin pazarlama ve maliyet analizi gibi iktisadi faaliyetlerini yürütür. |
Soru-Cevap | |
Vaka Problemi Çözdürme/ Drama-Rol/ Vaka Yönetimi | |
Laboratuvar | |
Sayısal Problem Çözme | |
Alan çalışması | |
Grup Çalışması / Ödevi | |
Bireysel Ödev | |
WEB Tabanlı Öğrenme | |
Staj | |
Yerinde Uygulama | |
Proje Hazırlama | |
Rapor Yazma | |
Seminer | |
Süpervizyon | |
Sosyal Faaliyet | |
Mesleki Faaliyet | |
Mesleki Gezi | |
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.) | |
Okuma | |
Tez Hazırlama | |
Arazi Çalışması | |
Öğrenci Kulüp ve Konseyi Faaliyetleri | |
Diğer | |
Logbook | |
Röportaj ve sözlü görüşme | |
Araştırma | |
Film izleme | |
Kaynakça oluşturma | |
Sözlü, yazılı ve görsel bilgi üretme | |
Fotoğraf çekimi | |
Eskiz çizimi | |
Harita üzerinde işaretleme | |
Harita okuma | |
Doku örneği alma | |
Malzeme arşivi oluşturma | |
Kendi fikrini ve çalışmalarını sunma ve sergileme |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 0 | % 0 |
Laboratuar | 0 | % 0 |
Uygulama | 0 | % 0 |
Uygulama Sınavı | 0 | % 0 |
Küçük Sınavlar | 0 | % 0 |
Ödev | 0 | % 0 |
Sunum | 0 | % 0 |
Projeler | 0 | % 0 |
Derse Özgü Staj | 0 | % 0 |
Alan Çalışması | 0 | % 0 |
Makale Kritik | 0 | % 0 |
Makale Yazma | 0 | % 0 |
Modül Grup Çalışması | 0 | % 0 |
Beyin Fırtınası | 0 | % 0 |
Rol Oynama + Dramatize Etme | 0 | % 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma | 0 | % 0 |
Ön Çalışma, Pekiştirme | 0 | % 0 |
Uygulama Tekrarı vb. | 0 | % 0 |
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) | 0 | % 0 |
Proje Hazırlama + Sunma | 0 | % 0 |
Rapor Hazırlama + Sunma | 0 | % 0 |
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma | 0 | % 0 |
Sözlü Sınav | 0 | % 0 |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Rapor Teslimi | 0 | % 0 |
Bütünleme | % 0 | |
Kanaat Notu | 0 | % 0 |
Kurul-Committee | 0 | % 0 |
Yazma Ödev Dosyası | 0 | % 0 |
Portfolyo | % 0 | |
Take-Home Sınav | % 0 | |
Seyir Defteri | % 0 | |
Tartışma | % 0 | |
Katılım | % 0 | |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Süresi | 14 | 56 |
Laboratuvar | ||
Uygulama | ||
Uygulama Sınavı | ||
Derse Özgü Staj | ||
Alan Çalışması | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | ||
Makale Kritik | ||
Makale Yazma | ||
Modül Grup Çalışması | ||
Beyin Fırtınası | ||
Rol Oynama + Dramatize Etme | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön Çalışma, Pekiştirme, Uygulama Tekrarı Vb.) | 13 | 16 |
Ödevler (okuma, yazma, film izleme vs.) | 3 | 6 |
Proje Hazırlama + Sunma | ||
Rapor Hazırlama + Sunma | ||
Sunum / Seminer Hazırlama + Sunma | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınavlara Hazırlanma | 2 | 8 |
ARA SINAV (Vize) | 2 | 2 |
Genel Sınava Hazırlanma | 2 | 8 |
GENEL SINAV (Final) | 2 | 4 |
Katılım | ||
Tartışma | ||
Portfolyo | ||
Take-Home Sınav | ||
Seyir Defteri | ||
Toplam İş Yükü | 100 | |
AKTS (30 saat = 1 AKTS ) | 3 |