|
|
Bilgi
(Kuramsal ve/veya olgusal bilgi olarak tanımlanmıştır.)
|
1) "1. Gastronomiyi ve bağlantılı alanları bilir.
2. Gastronomiyi yiyecek içecek kültürü ve uygulamalarından bağımsız olarak kavrar.
3. Gastronomi hakkında bilgi sahibidir. "
|
Beceriler
(Bilişsel ve/veya uygulama becerileri olarak tanımlanmıştır.)
|
1) 1. Gastronominin kültürel önemini anlatır.
2. Gastronomi türlerini tanımlar.
3. Küresel anlamda gastronomiyi analiz eder.
4. Gastronomi ile beslenme etiği arasında bağlantı kurar.
|
Yetkinlikler
(Bağımsız çalışabilme, sorumluluk alabilme, öğrenme, alana özgü, iletişim ve sosyal yetkinlikler olarak tanımlanmıştır.)
|
1) 1. Profesyonel hayatta gastronomi kavramlarını etkin kullanır.
2. Çağdaş gastronomi yaklaşımlarını iş hayatında yenilikler ortaya koyar.
|
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
Pekiştirme |
1) |
Gastronomi ile ilgili temel kavramlar ve tanımlar
|
2) |
Gastronomi nedir, ne değildir?
|
3) |
Gastronomi tarihi neyi kapsar?
|
4) |
Gastronominin dünü, bugünü ve belki de yarını…
|
5) |
Gastronomi türleri ve gastronominin gelişim süreci. Tarihsel gelişim, sosyal gelişim, ekonomik gelişim, kültürel gelişim ve siyasal gelişim
|
6) |
Besin elde etme yolları. Doğal kaynaklar, buluşlar, besinimsiler... İnorganik beslenme mümkün mü?
|
7) |
Tarım, hayvancılık, gıda ve ilaç endüstrilerinin gastronomi ile ilişkisinin irdelenmesi. İlişkisizlikten veya ilgisizlikten söz edilebilir mi?
|
8) |
Gastronomide menü yaklaşımları. Menü bir mekan mı, yemek mi, kazanç mı, iş yükü mü, yatırım mı, vergi mi? Yoksa daha fazlası mı?
|
9) |
Gastronomi kültürü. Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı? Ya yapan veya yiyen?
|
10) |
Eğitim ve Gastronomi. Eğitilen kim?
|
11) |
Gastronomide aynı dili konuşmak. Anlatabildiğin karşındakinin anlayabileceği kadardır?
|
12) |
Gastronomi ile klasik aşçılık neden farklı? Ürettiğini tüket(e)meyen çalışan…
|
13) |
Gastronomi yemeği yemeden önce mi, yerken mi, yedikten sonra mı daha önemli?
|
14) |
Küresel Gastronomi
|
Diğer Kaynaklar: |
"1. Rigotti, F. (2012). Mutfaktaki Felsefe, İstanbul: Çiya Yayınları.
2. Bober, P. P. (2003). Sanat, Kültür ve Mutfak, İstanbul: Kitap Yayınevi.
3. Goody, J. (2013). Yemek, Mutfak, Sınıf, İstanbul: Pinhan Yayınevi.
4. Spang, R. L. (2007). Restoranın İcadı, İstanbul: Dost Kitabevi.
5. Gürsoy, D. (2016). Deniz Gürsoy'un Gastronomi Tarihi, İstanbul: Oğlak Yayınları."
|
|
Soru-Cevap |
|
Vaka Problemi Çözdürme/ Drama-Rol/ Vaka Yönetimi |
|
Laboratuvar |
|
Sayısal Problem Çözme |
|
Alan çalışması |
|
Grup Çalışması / Ödevi |
|
Bireysel Ödev |
|
WEB Tabanlı Öğrenme |
|
Staj |
|
Yerinde Uygulama |
|
Proje Hazırlama |
|
Rapor Yazma |
|
Seminer |
|
Süpervizyon |
|
Sosyal Faaliyet |
|
Mesleki Faaliyet |
|
Mesleki Gezi |
|
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.) |
|
Okuma |
|
Tez Hazırlama |
|
Arazi Çalışması |
|
Öğrenci Kulüp ve Konseyi Faaliyetleri |
|
Diğer |
|
Logbook |
|
Röportaj ve sözlü görüşme |
|
Araştırma |
|
Film izleme |
|
Kaynakça oluşturma |
|
Sözlü, yazılı ve görsel bilgi üretme |
|
Fotoğraf çekimi |
|
Eskiz çizimi |
|
Harita üzerinde işaretleme |
|
Harita okuma |
|
Doku örneği alma |
|
Malzeme arşivi oluşturma |
|
Kendi fikrini ve çalışmalarını sunma ve sergileme |
|